[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Florin Barbu publicat la: 5/06/2012
Titlu film: Visul lui Adalbert (România, 2011), Regia: Gabriel Achim, Cu: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Paul Ipate, Anca Androne, Durată : 101 min.

Visul lui Adalbert - cronică de film

Visul lui Adalbert - cronică de film

Debutul în lungmetraj al regizorului Gabriel Achim este o provocare destul de ambiţioasă, măcar dacă avem în vedere faptul că filmul a fost realizat pe suport VHS.

L-am întrebat recent pe regizor dacă filmul său este melancolic şi mi-a răspuns că poate, dar lui îi place să creadă că e un film despre compromis, despre eşec. Primele imagini sunt, mai degrabă, acelea ale unei victorii istorice: penaltiurile pe care Helmuth Duckadam le-a apărat în finala Cupei Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986. Nu e singurul rapel la vremurile ceauşismului târziu, pur şi dur (pe care regizorul nu şi-a propus să ni-l arate în toată oroarea lui); videoul şi relaţiile care se (dez)articulau în jurul acestui aparat, care putea fi sursă de prestigiu, de bani, de invidie ş.a.m.d., concentrează un soi de univers provincial, unde vieţile mici încearcă o detentă spre aerul rarefiat al destinului. Cum? Prin (pseudo)artă, printr-un film de protecţia muncii cu pretenţii artistice, pe care Iulică Ploscaru (Gabriel Spahiu, la primul rol principal într-un lungmetraj) trebuie să-l prezinte la zi aniversară.

 

E 8 mai, ziua PCR (pentru cei care nu ştiu semnificaţia acestor iniţiale, a se răsfoi manualele de istorie), şi tot colectivul fabricii participă la un spectacol omagial, al cărui final va deraia într-o tragedie de operetă. Chiar şi cu acest sfârşit, filmul este, totuşi, o comedie. Nu ştiu dacă neagră, mai degrabă dulceagă, un soi de nechezol.