[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Bucureşti Adresă: str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2 Telefon: 021 - 232.04.04 Website: www.roaf.ro/ro/muzeu.php Program: Marţi - Vineri orele 09.00 - 16.00, Sâmbăta şi Duminică orele 10.00 - 17.00

Muzeul Aviaţiei

La 2 martie 1990 a fost înfiinţat Muzeul Aviaţiei – prestigioasă instituţie de cultură, educaţie patriotică şi propagandă tehnico-ştiinţifică, structură de referinţă a Forţelor Aeriene, punct de atracţie pentru un numeros public.

Primul care a lansat ideea unui muzeu al aviaţiei române a fost însuşi marele istoric şi om politic Nicolae Iorga. Apoi, după primul război mondial, Liga Naţională Aeronautică a făcut primele demersuri concrete, reuşind să adune într-un punct muzeistic materialul de război capturat de armata română pe timpul ostilităţilor militare. După 1970, graţie eforturilor generalilor Aurel Niculescu şi Gheorghe Zărnescu, aflaţi, în acea vreme, la comanda Aviaţiei Militare, la Boboc şi Mediaş s-au pus bazele viitorului muzeu. Însă, în urma încheierii unui protocol, patrimoniul acestora a trecut în zestrea secţiei de aviaţie a actualului Muzeu Militar Naţional.

După 1989, procesul realizării Muzeului Aviaţiei s-a accelerat. Guvernul României a aprobat, la 2 martie 1990, înfiinţarea instituţiei, însă lucrurile au trenat iar muzeul a funcţionat, mai bine de un an, în corturi, în cadrul Bazei 90 Transport Aerian. Abia după aceea Muzeul Aviaţiei a primit un spaţiu relativ corespunzător, pe Aeroportul Băneasa, pentru ca la începutul lui 1990, să se mute în locaţia prezentă. Suprafaţa actuală a spaţiului muzeistic este de circa 60.000 mp, din care 6.800 mp o reprezintă suprafaţa construită (inclusiv Secţia Hermann Oberth, de la Mediaş).

Muzeul Aviaţiei a fost înfiinţat pentru cinstirea iluştrilor înaintaşi ai aripilor româneşti şi pentru reîntregirea patrimoniului naţional al realizărilor de prestigiu din domeniul aeronautic. În acest scop, instituţia a fost organizată potrivit legislaţiei în vigoare şi funcţionează pe trei secţii:
- Istoria aeronauticii naţionale şi universale
- Tehnica de forţe aeriene
- Istoria rachetelor şi a cercetării spaţiale (la Mediaş)
Personalul Muzeului Aviaţiei este unul de cea mai bună calitate, devotat instituţiei, profesionist, deschis spre nou, disciplinat, plin de solicitudine faţă de oaspeţi şi vizitatori.

Principala preocupare a personalului Muzeului Aviaţiei o constituie căutarea, adunarea, clasificarea, expunerea şi conservarea de noi şi reprezentative piese de interes muzeistic. Muzeul Aviaţiei colaboreză cu instituţii similare din alte ţări (SUA, Franţa, Polonia, Germania), şi cu instituţii de profil autohtone (Muzeul Olteniei, Muzeul Naţional din Iaşi - Secţia Tehnică, Muzeul de Istorie Judeţean Vaslui, Muzeul de Istorie Judeţean Galaţi, etc.). Muzeul colaborează, de asemenea, cu Academia Română, cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (peste 20 de activităţi cu tematică aviatică, în ultimii ani), cu Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, cu Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii - ARPIA, cu Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, cu ROMATSA, etc.

O altă direcţie importantă de acţiune o reprezintă popularizarea, prin diverse căi şi mijloace specifice, a glorioaselor tradiţii ale aeronauticii româneşti, a impresionantului patrimoniu din zestrea muzeului. Acest obiectiv se atinge, în primul rând, printr-o densă şi elaborată “ieşire în lume”.