[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 13/09/2017

Debutul în regie al actriţei Cristina Juks, în competiția International Short Film Festival in Drama

Debutul în regie al actriţei Cristina Juks, în competiția International Short Film Festival in Drama

Scurtmetrajul „Limba paternă”, debutul în regie al actriţei Cristina Juks, cunoscută pentru roluri în spectacole ca „Faust” (Silviu Purcărete), ”Tattoo” (Radu Afrim) și „Nathan Înţeleptul” (Armin Petras), va avea premiera pe 20 septembrie, în competiția International Short Film Festival in Drama.

Filmul prezintă încercarea unei tinere de a-şi întâlni tatăl care a abandonat-o în urmă cu peste trei decenii. Sub impactul evenimentelor petrecute recent în viaţa ei (moartea mamei şi divorţul), ea încerca să se adune pentru această revedere. Oamenii pe care îi întâlneşte într-un sat din România aflat la intersecţia culturilor germană, maghiară şi română o fac pe Andreea să iasă din starea de confort şi să îşi depăşească limitele.

Cristina Juks interpretează rolul principal în film, iar din distribuţie mai fac parte Berekmėri Katalin şi Korpos Andrȧs, actori ai Teatrului Naţional Târgu Mureş, şi Lucica Titirişcă, Alexandru Stătescu, Alexandru Constantin, Andrei Rotaru şi Avram Icloza.

Scenariul şi regia filmului sunt semnate de Cristina Juks. Pătru Păunescu este directorul de imagine, montajul a fost realizat de Theodora Penciu, iar Sabina Veşteman şi Bianca Veşteman au semnat costumele. Muzica originală este compusă de Cari Tibor.

„Limba paternă” este o producţie a casei Reber Management & Services şi este distribuită de Ultra Violet Media.

Juriul festivalului din Grecia, care va avea loc între 18 și 23 septembrie, va acorda şapte premii la care se adaugă unul oferit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI). Pelicula câştigătoare a Prix EFA-Drama va fi inclusă automat în selecţia Premiilor Academiei de Film Europene.

Cristina Juks s-a născut în Bacău şi locuieşte în Bucureşti. În copilărie a studiat canto, iar după terminarea liceului, biologia, în Germania. În 2004 s-a întors în România şi a devenit studentă a Universităţii de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie. A fost, timp de patru ani, angajată a Teatrului Naţional Târgu Mureş, iar din 2012 colaborează, între altele, cu Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, unde joacă în limbile română şi germană, în spectacole semnate de regizori ca Silviu Purcărete („Faust”), Radu Afrim („Tattoo”) şi Armin Petras („Nathan Înţeleptul”).

A debutat în film, în 2015, cu rolul Geta din „Palatul Pionierilor”, de Bobby Păunescu, care a avut premiera la festivalul Sundance.
În paralel, Cristina Juks a început să studieze regia şi să experimenteze în domeniul scenaristicii, demarând o serie de proiecte cinematografice în anul 2016. „Limba paternă”, scurtmetraj filmat în 2017, este unul dintre aceste proiecte, marcând debutul său ca regizor şi scenarist.