[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 12/08/2015
Romania International Film Festival 2015 se desfăşoară în Vama Veche şi la Bucureşti

Romania International Film Festival 2015 se desfăşoară în Vama Veche şi la Bucureşti

Cea de-a 11-a ediţie Romania International Film Festival (Ro-IFF), eveniment cinematografic anual ce prezintă cinefililor români filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se desfăşoară, în perioada 19-30 august, în Vama Veche, şi 19-25 octombrie, la Cinema Union din Bucureşti.

Deschiderea Ro-IFF 2015 comemorează 100 de ani de la genocidul armean printr-o proiecţie specială, prezentată în premieră naţională, a peliculei "1915 Filmul/ 1915 The Μovie" (2015), de Garin Hovannisian şi Alec Mouhibinan.

În 2015, la exact 100 de ani de la genocidul armean, directorul unui teatru din Los Angeles pune în scenă o piesă dedicată memoriei victimelor tragediei - o crimă oribilă, uitată şi negată timp de un secol. Protestatarii înconjoară teatrul, actorii sunt speriaţi de o serie de accidente misterioase, iar fantomele trecutului par omniprezente. Misiunea sa este însă mai importantă decât pare.

Filmul, debut regizoral pentru cei doi, îi are în distribuţie pe Simon Abkarian (nominalizat la Globurile de Aur 2015, categoria film străin), Angela Sarafyan sau Sam Page (cunoscut din seriale premiate cu Emmy sau Globurile de Aur).  La proiecţia specială va participa regizorul Garin Hovannisian.

La evenimentul care se desfăşoară în Amfiteatru-La Pescărie din Vama Veche vor fi vizionate filme de lungmetraj din secţiunile competiţionale CineBlackSea şi Femeia în Cinema (Woman in Cinema), precum şi din secţiunile necompetiţionale Focus, 2x3, XTREME, Rockzone (Club 27), Filmul de la miezul nopţii (Midnight Film). Filmele vor fi reluate în etapa a doua a Festivalului, la Bucureşti.

Timp de un deceniu, Ro-IFF a adus în faţa publicului peste 4.000 de producţii, deopotrivă lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, iar printre oaspeţii de onoare s-au numărat Nick Powell, preşedinte executiv al Academiei Europene de Film, regizorul Emir Kusturica, actorul Kevin Costner, regizoarea Julie Taymour, compozitorii Nicola Piovani, premiat cu Oscar pentru "Viaţa e minunată/ La vita è bella", şi Elliot Goldenthal, premiat cu Oscar pentru "Frida".

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Ro-IFF se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.