[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 6/09/2015
Câștigătorul Palme d’Or 2015, premieră românească, la Les Films de Cannes à Bucarest

Câștigătorul Palme d’Or 2015, premieră românească, la Les Films de Cannes à Bucarest

Lungmetrajul „Dheepan” (2015), de Jacques Audiard, distins cu Palme d’Or, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a șasea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc în perioada 23 - 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Cinema Pro.

„Dheepan” este un film actual, cineastul francez Jacques Audiard, maestru în celebrarea marginalilor, urmărind traseul a trei imigranți din Sri Lanka – un fost soldat, o tânără și un băiețel – care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. 

În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a fostului stat nerecunoscut Tamil Eelam (din Sri Lanka) și a fost închis în numeroase țări, înainte de a cere azil în Franța în 1997, la doar 25 de ani.

Printre filmele regizate de Jacques Audiard se află De battre mon cœur s'est arrêté (2005), câștigător a opt premii César și BAFTA pentru cel mai bun film străin, Un profet (2009), care i-a adus marele premiu la Cannes, César și BAFTA, şi De rouille et d’os (2012), cu Marion Cottillard, care a rulat în competiție la Cannes și a fost nominalizat la Globurile de Aur.

Trofeul Palme d’Or pentru Dheepan i-a fost oferit în luna mai 2015 de un juriu prezidat de frații Joel și Ethan Coen. 

Les Films de Cannes à Bucarest va aduce filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale.

Proiectul a fost inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. 

Ediția a șasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanțat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015, și al Institutului Cultural Român.