[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 9/05/2013

Regizorul ceh Jiří Menzel, celebrat la TIFF 2013

Regizorul ceh Jiří Menzel, celebrat la TIFF 2013

Cineastul ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Întreaga Carieră / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj).

Mergi?

Regizor de film și teatru, actor și scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Veneția, Karlovy Vary și la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF. Cu acest prilej, o expoziție cu posterele filmelor sale, parte a colecției unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisă la Muzeul de Artă din Cluj.

„Un maestru al comediei umane”, cum îl numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a născut la Praga în 1938 și a absolvit celebra școală de film FAMU în 1962. Coleg de generație cu Miloš Forman și Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentanții Noului Val în cinematografia cehă. Scurtmetrajul său, Moartea domnului Baltazar, a fost inclus într-un film-manifest al Noului Val, numit Pearls of the Deep / Micile perle, distins cu Premiul criticii - FIPRESCI la Locarno, în 1965.

În onoarea sa, la TIFF va fi proiectată Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village/ Vesničko má středisková, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, adaptare după o operă de Bohumil Hrabal. În 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film străin. Este portretul amuzant al unei comunități sătești din Cehia anilor 80, în care protagoniști sunt Otik (János Bán) și Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor și oameni simpli care au de-a face cu politica și birocrația atunci când un funcționar pune ochii pe casa lui Otik, perfectă pe post de casă de vacanță la țară.

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, și a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 și 1992. Timp de 7 ani, între 1991 și 1998, a fost șeful Studio 89, parte a renumitei companii de producție Kratky Film. Montează, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, și joacă la două teatre din Praga. Ca actor, a apărut în peste 40 de producții. În 1996, președintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh.

Spectatorii din Cluj vor putea admira și câteva dintre afișele filmelor sale, realizate de artiști cehi, la Muzeul de Artă din Cluj. Expoziția va fi deschisă pe 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, și va putea fi vizitată până pe 18 iunie. Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colecția unică de afișe de film a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Trei dintre ele sunt creații contemporane, iar câteva dintre cele de dinainte de 1990 mai există în 2-3 copii, ceea ce ridică valoarea lor la câteva mii de euro. Expoziția include afișele originale ale filmelor Ciocârlii pe sârmă, Trenuri bine păzite sau Vară capricioasă.