[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ileana Bîrsan publicat la: 5/07/2012
Titlul original : Un hereux évenément, Franța, Belgia, 2011,, Regia: Rémi Bezançon, Distribuția: Josiane Balasko, Louise Bourgoin, Pio Marmaï

Un eveniment fericit - cronică de film

Un eveniment fericit - cronică de film

We Need to Talk About Moms s-ar putea chema acest film educativ (nu degeaba a fost ales de Asociația Macondo să fie distribuit și în programul cinema.edu).

Dacă în filmul în care mama interpretată de Tilda Swinton trece prin iadul maternității, cu toate relele și grozăveniile, aici domesticul și cruciada cotidiană sunt pietrele de încercare ale unei mame obișnuite, într-un cuplu comun cu o poveste recognoscibilă.

Chiar și privit doar la nivelul didactic-educativ, filmul este cam sărăcit de clișee, nu pentru că e vorba despre o viață obișnuită a doi soți atinși de rutina scutecelor, a responsabilităților și a sentimentului de vină, a plictisului și a limitelor, ci pentru că toate acestea sunt privite cu același ochi cu care am mai văzut alte zeci de filme pe tema asta, și, din această pricină, nici personajele nu sunt foarte atașante. Filmul are aerul unui film european construit, însă, cu rețetarul filmului independent american, adică chiar dacă arată bine, e cam umflat cu pompa și previzibil.

De la perioada mai mult sau mai puțin dificilă a sarcinii, până la separarea celor doi, toate etapele pe care le parcurge un cuplu, în general, fără mari surprize sau tensiuni, sunt punctate ca la carte din perspectiva mamei. Maternitatea este descoperită cu bunul, răul și urâtul ei, părțile mai puțin funcționale fiind de multe ori augmentate pretențios sau plângăcios.