[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 6/11/2014
SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR LA BUCUREȘTI, ediția a 8-a

SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR LA BUCUREȘTI, ediția a 8-a

În perioada 10-16 noiembrie 2014, Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din București, împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român, organizează a opta ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București.

Evenimentul își propune să reflecte spiritul și diversitatea cinematografiei maghiare actuale.

Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, în Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză.

În deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar de la București va fi proiectat, în prezența regizorului Reisz Gábor, filmul VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (EXISTĂ ceva ciudat și inexplicabil). Filmul a câștigat premiul Adolph Zukor la Festivalul Internațional de Film Jameson CineFest de la Miskoc, Ungaria, iar premiera internațională a avut-o la renumitul festival de la Karlovy Vary.

Continuă tradiția de a prezenta în fiecare an un festival din spațiul cultural maghiar. Anul acesta – Festivalul Internațional de Film Jameson CineFest de la Miskolc. Festivalul Jameson CineFest prezintă, în primul rând, filme ale cineaștilor sub 35 de ani, în categorii ca: lungmetraj și scurtmetraj artistic, film documentar și film de animație, respectiv câte-o categorie specială care diferă de la an la an. De-a lungul anilor, festivalul a devenit un festival de prestigiu din Ungaria, extinzându-se cu noi secțiuni, precum CineClassics și alte programe complementare (expoziții, concerte), respectiv, întruniri dintre critici de film, producători, regizori, actori, scenariști, precum și reprezentanții organismelor profesionale și guvernamentale. Festivalul are o lungă colaborare cu cineaștii români, aceștia fiind prezenți și premiați la diferite ediții anterioare ale festivalului.

În programul SFM 2014 vor fi proiectate opt lungmetraje, precum și filme documentare și scurtmetraje, oferind astfel cinefililor adevărate comori cinematografice. Programul de filme artistice va fi dominat de tineri regizori. Din filmele proiectate la festivaluri internaționale vor avea premiera absolută la București filmele EXISTĂ ceva ciudat și inexplicabil, Colțul furtunilor, Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Tímea?, comedia neagră Supa amară, precum și un film pentru adolescenți, Aura. Programul SFM 2014 va fi completat de scurtmetraje și documentare câștigătoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internaționale.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar la București, o zi este dedicată filmelor cu tematică sportivă, în care vom fi proiectate documentarele Overdose – Sprint pentru un vis, Maghiarii pentru Barça. Ziua de joi o dedicăm filmelor științifice despre natură (Pescuitul pe lacul Balaton, Fânețe montane, Dacă nu vindecă, nici rău nu face), iar vineri vor fi proiectate documentare cu abordare comică (Mustața ungurească, Izvorul iubirii). Bineînțeles, nu uităm nici marii clasici ai cinematografiei maghiare, miercuri după-amiaza vom proiecta documentarul Sára 80, omagiind întreaga activitate a cineastului maghiar Sára Sándor.

Invitații Săptămânii Filmului Maghiar la București vor răspunde întrebărilor publicului la sesiunile de Q&A anunțate în program. Invitații vor fi: Reisz Gábor, Muszatics Péter, Juhász Ágota, Demeter László, Csibi Magor și Novák Erik.

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesorul universitar Radu Igazsag.