[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Andrei Creţulescu publicat la: 5/06/2012
Noutăţi Blu-Ray

Noutăţi Blu-Ray

Scarface, Citizen Kane și Super 8 sunt trei dintre filmele care au apărut recent în format Blu-Ray.

CITIZEN KANE
70th Anniversary Edition. Un film de Orson Welles, 1941

Debutul lui Welles (la 26 de ani!) a apărut de atâtea ori în fruntea di­ver­selor clasamente ca cel mai bun film făcut vreodată, încât ai fi tentat să-i consideri poziţia drept definiţie, nu concluzie. Orice revizionare (indicată – mai ales în vremurile pe care le trăim – deopotrivă cinematografic şi tabloid) nu face decât să-i reconfirme, trufaş, inteligent, definitiv, statutul. Pentru ediţia de faţă, negativul a fost scanat la re­zoluţie 4K, iar sunetul remasterat True HD; dacă adăugăm interviul cu (monteu­rul, pe atunci) Robert Wise, imaginile de la premieră şi comentariile audio cu Roger Ebert şi Peter Bodganovich, rezultă o ofertă aproape perfectă – lipseşte do­cu­­mentarul Battle Over Citizen Kane. Păcat.

ScarfaceSCARFACE
Limited Edition. Un film de Brian De Palma, 1983

Poate cel mai flamboaiant/visceral titlu din cariera unui regizor specializat în flamboaiant/visceral. Scris de un Oliver Stone care se chinuia să renunţe la cocaină, Scarface (mai degrabă omagiu decât remake la filmul lui Howard Hawks) a rămas în istorie, în principal datorită interpretării WAY over the top a lui Frapuccino – după cum ştiţi, hip-hopperii îl consideră pe Tony Montana un simbol, ceea ce dovedeşte exact cât creier posedă. Premiera HD vine la pachet cu interviuri, analize şi un making of împărţit în trei, care acoperă în detaliu facerea (şi desfacerea) acestui clasic modern. Bonusul favorit – bucăţile din versiunea TV, editată pentru a scăpa de sânge şi măscări, veţi râde cu lacrimi.

super8.jpgSUPER 8
Special Edition. Un film de JJ Abrams, 2011 

Din ciclul „Amintiri din copilărie se întoarce”, astăzi – jocul de-a vacanţa, cinemaul şi extratereştrii. Trecând peste situaţia uşor paradoxală în care JJ Abrams îi aduce un omagiu evident şi asumat lui Spielberg... cu un film produs de Spielberg (!), trebuie notat că Super 8 e cel mai bun film pe care Spielberg nu l-a făcut. Dumnealui e salutat direct (E.T., Close Encounters etc.) şi indirect (The Goonies, Explorers etc.), dar jucăria lui JJ transcende pastişa şi spune lucruri faine apropo de părinţi şi copii, de ieri şi de azi, în dulcele stil al anilor ’80. O oră şi jumătate de poveşti de la filmare, o seamă de scene tăiate şi un comentariu audio completează tabloul.