[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ileana Bîrsan publicat la: 10/09/2012

Filmele săptămânii la TV

Filmele săptămânii la TV

Am ales un film pentru fiecare zi a săptămânii pe care îl puteți vedea la TV. Recomandările noastre sunt din cele mai variate, de la romanțuri recente până la SF-uri zăpăcite din anii ’70.

Luni 10 septembrie

Cztery noce z Anna/ Patru nopți cu Anna (2008)

regia Jerzi Skolimowski, cu Kinga Preis, Artur Steranko, Jerzy Fedorowicz

Într-o atmosferă sumbră și rece, strania poveste de dragoste este regizată de Skolimowski din mici frânturi din viața (deși e mult spus, e mai degrabă o viețuire), fragmente de trecut și stângăcii și neputințe ale unui prezent dominat de izolare și ambiguitate.
Leon Oksara lucrează la crematoriul unui spital și face o obsesie pentru o asistentă medicală (cu ani în urmă, victima unui viol la care el a fost martor), iar timp de patru nopți el îi va fi aproape, fără ca ea să fie conștientă.

Filmul nu propune provocări majore nici existențiale, nici estetice, însă într-o poveste cu un personaj pe muchie de cuțit, Skolimowski menține admirabil și cu sens limita fragilă între detestabil și admirabil.
Filmul poate fi văzut la TVR1, ora 22.10.

 


 

Marți 11 septembrie

blue-valentine3.jpgBlue Valentine (2010)

regia Derek Gianfrance, cu Michelle Williams, Ryan Gosling

Filmul care a răvășit sufletele multora are, în fapt, o poveste de iubire clasică, frumoasă și tristă. Și cine n-a avut una asemănătoare să arunce primul cu piatra. În plus, interpretările celor doi, mai ales, în perioada matură (oare?), fac din această mică melodramă o poveste la care rezonăm imediat (din pricina propriilor găuri biografice sau din frica unui viitor similar).
Cu un picior în groapa relației celor doi și cu unul în trecutul ferice, filmul chestionează în definitiv un singur lucru: de ce iubirea nu este suficientă? 
Filmul poate fi văzut la CineMAX, ora 00.55.

 


 

Miercuri 12 septembrie

sleeper.jpgSleeper/Adormitul (1973)

regia Woody Allen, cu Woody Allen, Diane Keaton

Dacă tot este pe ecrane un nou film de Woody Allen, să aruncăm un ochi către filmele lui mai vechi. Sleeper este o comedie SF cu accente bufe, cu gaguri și slapstick, și cu un Allen mort, înghețat vreo 200 de ani și căzut din cer într-o “minunată lume nouă” a unui viitor conformist și disciplinat, condusă de un soi de dictator. Tot ce-i rămâne de făcut neisprăvitului este să se dea drept android.
Nu este printre cele mai bune filme ale lui Allen, însă sunt multe momente de scenariu foarte bine aranjat, cu referințe culturale și istorice adecvate, inclusive cu o mizanscenă amuzantă, iar toată fugăreala se desfășoară în tonuri de jazz.
Filmul poate fi văzut la MGM, ora 21.00

 


 

Joi 13 septembrie

pacatoasa-teodora.jpgPăcătoasa Teodora (2011)

documentar, regia Anca Hirte

Sunt puține ocaziile în care să vedeți un documentar și cu atât mai puțin documentar românesc. Filmul recent al regizoarei Anca Hirte, Păcătoasa Teodora, are o privire foarte atentă, discretă (deși a pătruns într-o lume cu multe porți închise) și foarte emoționantă către o tânără care devine călugăriță.
Viitoarea maică Teodora este urmărită în zilele dinaintea nunții ei cu Cristos, decizie definitivă și foarte responsabilă. Regizoarea a surprins extrem de fin (deși poate prea insistent, deși explicabil, ochiul pe corpul fetei) o desprindere de lumea din afara mânăstirii, o rupere care, surprinzător, nu produce mari cutremure spirituale, doar mici griji mai degrabă pământești.
Filmul poate fi văzut la HBO, ora 20.00.