[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Adelina Țucă publicat la: 13/05/2014
Filme de re/văzut

Filme de re/văzut: The life of David Gale

Filme de re/văzut: The life of David Gale

Apărut în anul 2003, filmul regizat de Alan Parker prezintă un moment controversat din viaţa unui cunoscut profesor de filosofie al unei universităţi din Texas. David Gale este o persoană apreciată şi respectată, un om inteligent şi cu principii indestructibile.

În acelaşi timp, profesorul (interpretat de Kevin Spacey) face parte dintr-un grup de activişti care sunt împotriva pedepsei capitale, susţinând că mulţi dintre cei care sunt condamnaţi la moarte în închisoare sunt nevinovaţi. De partea sa se află colega şi buna lui prietenă Constance Harraway (Laura Linney). Scopul celor doi este să combată aceste decizii ale guvernului şi să îşi demonstreze teoria conform căreia pedeapsa capitală nu reprezintă o soluţie.  

Dar ce se întâmplă atunci când persoana care acuză sistemul pică ea însăşi în ghearele lui? David Gale este condamnat la moarte, fiind acuzat de crimă.

Profesorul Gale, la început prietenos şi plin de viaţă, devine după condamnare un individ mândru de sine, rece şi detaşat, cu gesturi şi priviri nonşalante şi sarcastice. Prin prisma personajului profesorului din „The life of David Gale”, Spacey portretizează din nou perfect tipologia omului puternic, adept al lozincii „Totul sau nimic”, un bun cititor al psihicului uman şi, în acelaşi timp, ciudat, misterios şi chiar temător.

Singura persoană în preajma căreia îşi mai arată vechea personalitate este jurnalista Bitsey Bloom (Kate Winslet), căreia David îi povesteşte cum a ajuns în postura de condamnat şi pe care el o alesese special pentru a i se destăinui.

Jurnalistă onestă, dedicată meseriei şi dreptăţii şi respectată de cei din jur pentru abilităţile ei, Bitsey despică spusele profesorului filosof într-o mulţime de teorii şi ipoteze, ca un adevărat detectiv, urmând ca pe parcurs să afle o mulţime de lucruri interesante. Acestea au rolul de a-i zdruncina şi pune la îndoială încrederea în cazul lui Gale şi de a-i oferi o nouă perspectivă asupra tuturor celor întâmplate.

Filmul este, în primul rând, o lecţie de loialitate acerbă, prin orice mijloace, faţă de principii. Atât David Gale, cât şi Bitsey Bloom dau dovadă de un curaj enorm pe drumul de a-şi duce la capăt convingerile şi de a le demonstra cu orice preţ celorlalţi. 

Taguri: