[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Adelina Țucă publicat la: 5/05/2014
Filme de re/văzut

Filme de re/văzut: Munich

Filme de re/văzut: Munich

Având la bază o poveste reală, filmul Munich reia evenimentele petrecute în 1972, la Jocurile Olimpice de Vară.

Guvernul israelian decide să se răzbune pe toți arabii implicați în operațiunea cunoscută sub numele de „Munich massacre” și angajează o echipă de cinci oameni sub acoperire cu sarcina de a-i ucide, la rândul lor, pe toți cei responsabili de asasinatul de la München.  

Filmul te ține în suspans pe toată durata lui. Acțiunile întreprinse de cei cinci răzbunători în vederea localizării victimelor și punerea la punct a strategiei de atac, precum și relația acestora cu informatorii independenți sunt puse în scenă în așa fel încât să-ți trezească și să-ți mențină curiozitatea până la final. Pentru prima dată în postura de a da piept cu unii dintre cei mai temători teroriști din lume, cei cinci dau drumul jocului criminal și găsesc cele mai inovatoare soluții.

Filmul propune o perspectivă diferită asupra faptelor tragice care au pornit odată cu masacrul de la München. Pentru fiecare dintre capii organizației teroriste Black September, planul este diferit. Riscurile la care echipa secretă este supusă sunt nenumărate, devenind pe parcurs inevitabile. Dacă la început totul pare mai simplu, dar totuși extrem de intersant pentru cei ce vizionează filmul, pe măsură ce lucrurile evoluează, se complică și misiunea.

Pe lângă ritmul alert, scenele sângeroase, filmul ascunde o notă meditativă: este crima o armă eficientă împotriva crimei? Va ajuta acest lucru, în final, pe cineva? Nu cumva va înrăutăți lucrurile sau dacă evreii se vor simți mai bine după ce își vor fi eliminat adversarii? Famillile victimelor asasinatului de la München se vor simți mai împăcate cu sine, cu viața?

În regia lui Steven Spielberg, pelicula este o combinație de fapte istorice, dramatism și elemente de suspans bine creionate. Actori precum Eric Bana, Daniel Craig și Ciaran Hinds interpretează rolurile a trei dintre membrii „găștii” aflate pe urmele inițiatorilor Black September.

Organizația teroristă palestiniană Black September a luat naștere în 1970 și a devenit cunoscută odată cu atacul de la Jocurile Olimpice de Vară de la München, din anul 1972. Acela a fost punctul culminant al activității acesteia: 11 sportivi, antrenori evrei și un ofițer de poliție au fost răpiți și uciși, masacrul rămânând în istoria mondială.   

Taguri: