[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ileana Bîrsan publicat la: 1/09/2012

Ce vedem în week-end la TV

Ce vedem în week-end la TV

Am ales pentru acest sfârșit de săptămânâ câte două titluri pe zi, din genuriși perioade diferite. Sigur vi se va face poftă de un film bun. Iar noi nu recomandăm decât de la bun în sus.

Sâmbătă, 1 septembrie

Midnight Express(1978), regia Alan Parker, cu Brad Davis, Irene Miracle, Randy Quaid, John Hurt, Bo Hopkins

În 1970 cetățeanul american Billy Hayes vrea să scoată 2 kilograme de hașiș din Turcia, dar este prins și închis, inițial pentru 3 ani, după care pedeapsa ajunge la 15 ani, iar după cinci ani reușește să evadeze, timp în care a fost supus unor torturi psihice și fizice groaznice.
Povestea cinematografică a lui Parker este mai dramatică îi mult exagerată față de întâmplările adevărate, mai ales în ceea ce privește portretizarea turcilor (așa cum recunoaște și Hayes), motiv pentru care, de pildă, în Turcia filmul nu a rulat niciodată pe ecrane.
Oliver Stone a luat premiul Oscar pentru scenariu.
Filmul poate fi văzut la TV 1000, ora 23.00.

 

benny-and-joon.jpgBenny & Joon (1993), regia Jeremiah S. Chechik, cu Johnny Depp, Aidan Quinn, Mary Stuart Masterson, Julianne Moore

Un film duios, jucăuș și romanțios.
Benny (Aidan Quinn) este mecanic și are grijă de sora lui, June, (Mary Stuart Masterson), cu o boală mintală, care o ține departe de lumea reală, dar înclinațiile artistice o țin liniștită și mulțumită. Dintr-un accident amuzant al vieții, în casa celor doi frați, apare Sam (Johnny Depp), nici el prea ancorat în realitatea imediată, ci, mai degrabă, în atmosfera filmelor mute cu Buster Keaton.
Lucrurile se complică pe pentru unii și se așează pentru alții, atunci când cei doi marginali se îndrăgostesc.
Filmul poate fi vizionat la TV 1000, ora 19.00.

 

Duminică, 2 septembrie

 

the-wild-bunch.jpgThe Wild Bunch (1969), regia Sam Peckinpah, cu William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O’Brien, Warren Oates

Este filmul unui sfârșit de eră. Westernul, ca gen cinematografic, moare, iar Peckinpah o ilustrează inspirat prin dispariția unui stil de viață care devine inadecvat vremurilor noi, și anume în prima decadă a secolului 20.
Un grup de tâlhari bătrâni dau o ultimă lovitură, însă The Wild West se schimbă și odată cu el și regulile jocului.
Filmul a fost controversat în epocă și din pricina distrugerii mitului Vestului sălbatic (John Wayne a fost unul dintre contestatari), dar, mai ales, datorită violenței grafice și a personajelor lipsite de orice măsură și scrupule atunci când e vorba despre supraviețuire.
Filmul poate fi vizionat la TCM, ora 23.55.

 

my-own-private-idaho.jpgMy Own Private Idaho (1991), regia Gus Van Sant, cu River Phoenix, Keanu Reeves

Un film poetic și suprarealist despre suflete rătăcite, în căutarea stabilității și a unor rădăcini. Doi tineri vagabonzi fără acoperiș, consumă droguri, își vând trupurile și își vor întâlni suferințele și visele, într-un road movie cu personaje complicate, întâlniri bizare și  închipuiri melancolice.
Mike (River Phoenix, premiat la Veneția pentru interpretare, avea să moară de supradoză în 1993) este narcoleptic și homosexual, abandonat de mic, iar Scott (Keanu Reeves), un băiat de bani gata, fugit de acasă pentru a-și pedepsi tatăl, convins că acest nou stil de viață este un episod pasager din istoria lui.
Filmul poate fi vizionat la MGM, ora 23.20.