[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ileana Bîrsan publicat la: 13/12/2012

Best of 2012. Film românesc, la export

Best of 2012. Film românesc, la export

În România, performanța filmului regizat de Tudor Giurgiu, Despre oameni și melci, de a depăși 60.000 de spectatori nu-i de lepădat. Însă, am selectat câteva reușite ale cinemaului românesc în străinătate. Acolo se vede mai bine.

Regizorul Cristian Mungiu a fost premiat pentru a doua oară la Festivalul de Film de la Cannes, de această dată pentru filmul După dealuri, cu premiul pentru scenariu și cu premiul pentru interpretare, pentru actrițele Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Filmul deja se află în top 10 al uneia dintre cele mai prestigioase reviste de specialitate, Sight & Sound.

Pariul nostru de la începutul acestui an, filmul Toată lumea din familia noastră, regizat de Radu Jude, este probabil cel mai premiat film al anului, pentru interpretare, la Namur și Belfort (Mihaela Sîrbu, respectiv Șerban Pavlu) și pentru cel mai bun film, la Namur, Philadelphia sau Sarajevo.

În urma sistării fondurilor ICR pentru Festivalul de film românesc de la New York, a fost creat Romanian Film Initiative de către oamenii care organizaseră deja 6 ediții, Corina Şuteu, preşedinte, Mihai Chirilov, director artistic, şi Oana Radu, manager al festivalului, cărora li s-a alăturat un susținător al filmului românesc, Scott Foundas, associate program director Film Society of Lincoln Center (FSLC). În parteneriat cu TIFF şi CNC, Making Waves: New Romanian Cinema s-a desfășurat între 29 noiembrie și 5 decembrie 2012 și a fost susţinut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, artistul vizual Adrian Ghenie, regizorul şi producătorul Bobby Păunescu şi peste 300 de crowd-funders pe platforma Kickstarter. Ediția inaugurală a fost un succes absolut, cu expunere impresionantă în presa americană (New York Times, The Wall Street Journal, Variety, Hollywood Reporter sau site-ul Indiewire) și cu spectatori străini în proporție de 70%, cu 23 de proiecții și cu săli pline.

Superman, Spiderman or Batman, regizat de Tudor Giurgiu, a câștigat premiul Academiei Europene de Film pentru scurtmetraj. Un film foarte emoționant despre gesturile și soluțiile copiilor, care sunt întotdeauna cele mai adevărate și mai pline de speranță.

Taguri: