[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Anca Negoiță publicat la: 3/10/2012
Cristina Bâtlan: „Am început prin a produce imposibilul”
Brandul Musette s-a născut în 1992. Astăzi există 10 magazine în străinătate şi 14 în România.

Cristina Bâtlan: „Am început prin a produce imposibilul”

Cristina Bâtlan a străbătut drumul de la nume la renume în 20 de ani. Musette este acum un brand cunoscut, cu francize în 10 ţări. Un nume 100% românesc cu renume internaţional.

Cum a fost drumul până aici?

Lucrez în industria modei din timpul facultăţii. În copilărie mergeam des în atelierele de creaţie din fabrica unde mama proiectase primele mostre de blană sintetică jackard din România, deci inspiraţia vine din familie. Sunt neobosită să inventez, experimentez continuu şi am ales ca viaţa mea să fie Musette. Prima colecţie de genţi s-a născut în 2000, iar în 2002 am deschis prima fabrică de încălţăminte. Am înteles de la început că nu poţi face mult din puţin şi am angajat artigiani italieni pentru a ne destăinui secretele meseriei. Îmi amintesc că primele teste se făceau pe un model aproape imposibil de realizat industrial, adică pantofi cu un vârf foarte ascuţit - Cruella like. Am început prin a produce imposibilul. Am avut permanent momente uşoare şi grele, dar cel mai greu de uitat a fost momentul crizei în 2009 când am fost nevoiţi să renunţăm la o parte din personal. Am ales să creştem calitatea, nu să scădem preţul (varianta foarte simplă). Nu suntem orgolioşi, dacă ceva este greşit reparăm imediat, ne place prea mult ceea ce facem pentru a fi indiferenţi sau autosuficienţi. Astăzi compania noastră are creşteri anuale de cca 30%. În Europa aproape că a dispărut industria, dar noi ne-am hazardat să facem profit din asta şi am reuşit.

Cum a fost deschiderea primului magazin din străinătate?

Primul magazin în străinătate a fost cel din Bulgaria, la Sofia, piaţă pe care am avut un start bun, ceea ce ne-a dat curaj să continuăm.

Câte magazine aveţi acum în toată lumea?

Sunt 10 magazine în străinătate şi 14 în România. 

Cum se poziţionează Musette?

Nu suntem aroganţi să credem că nu avem concurenţi. Orice jucător de pe piaţă este un posibil concurent. Dar am prostul obicei să nu mă interesez de ceea ce este în curtea altuia. Nouă ne pasă de fiecare produs, de fiecare ban investit de noi sau de clienţi. Cred că Musette propune clienţilor o calitate foarte bună la un preţ imbatabil. În străinătate, lângă brand-urile istorice, suntem foarte apreciaţi (suntem prezenţi pe piaţa italiană în 20 de magazine multimarcă).

Care este traseul realizării unui pantof? Pas cu pas, de la schiţă până la raft.

Ne inspiră societatea, trend-urile sunt fenomene sociale, curentele în modă sunt inspirate de acestea. Ne inspiră strada şi ne confirmă strada. Trăim uşor atemporal, pentru noi sezonul are doar trei luni şi anul are şase, trăim mai mult… e minunat să faci modă, să munceşti pentru a face oamenii frumoşi.

Pornim de la un concept, o atmosferă, şi desenăm genţi, pantofi, accesorii... Toate componentele sunt personalizate, totul este conceput exclusiv pentru colecţia noastră. De la idee până la realizarea unui model industrial este un drum lung, de câteva luni de probe şi încercări. Un prototip poate să conţină şi 80 de elemente. Desenăm pentru un sezon mii de imagini, reproducem câteva sute şi ajungem să selectăm doar zeci de modele care vor face parte din colecţia finală. Munca este imensă pentru că acest proces se repetă la 4 luni.

Care este detaliul „trademark” pentru piesele Musette?

Balerinul evergreen flexibil construit din materiale naturale non toxice, genţile Arnela şi Riane sunt modele statement în fiecare colecţie. Brand-ul Cristhelen B este marca exclusivistă a grupului. Colecţiile sunt recunoscute pentru culoare, magazinele pentru minimalism.

Care sunt trăsăturile definitorii ale noii colecţii?

Colecţia Cristhelen B toamnă/iarnă 2012, este inspirată de gotic, de Paris. Feminitatea puternică se combină cu accente masculine, rigoare. Roşul pasional devine detaliul esenţial pentru o imagine irezistibilă iar negrul şi burgundul întregesc tabloul.
Structurile, tocurile sunt extrem de înalte însă platformele ascunse te fac să rămâi fidelă ideii „tocuri oricând".

Cate perechi de pantofi/genţi Musette aveţi în colecţia personală?

Cu siguranţă că am multe, însă niciodată destule. Mi-ar plăcea să vă povestesc însă, despre câteva cliente fidele Musette care deţin în colecţiile lor peste 100 de perechi de pantofi şi mai mult de 30 de genţi.

Ce alte branduri de pantofi se regăsesc în dulapurile dvs.?

Lanvin, Chloe, Gianmarco Lorenzi, Church’s, Sergio Rossi, achiziţionate pe vremea când nu făceam pantofi.

Care este cel mai important lucru la un pantof?

Atât imaginea cât şi confortul contează. Vrem să avem cei mai frumoşi şi sexi pantofi, însă ne dorim să ne simţim bine în ei. Aşadar e foarte important să-i probăm. După cum se ştie, picioarele (stâng, drept) nu sunt identice.

Cum trebuie să fie pantofii perfecţi?

Perfect înseamnă să nu te descalţi niciodată, înseamnă pantofi în care ai putea să şi dormi sau pantoful tocit de purtat pe care nu-ţi vine să-l arunci.