[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Patricia Marinescu publicat la: 26/04/2013

Unora le place jazzul. Introspecție ritmică

Unora le place jazzul. Introspecție ritmică

Cunosc oameni care sunt contra-bas. Cunosc și oameni care îl iubesc. La fel, cunosc oameni care n-ar avea conștiința împăcată dacă ar rata un eveniment muzical.

Eu sunt fan (un termen poate cam prăfuit) al pianului. Chiar și așa, recunosc talentul și virtuozitatea altor muzicieni, când le văd. Este și cazul contrabasistului Avishai Cohen. Concertul de la Sala Radio n-a avut nicio legătură cu toate audițiile și vizionările mele de pe YouTube. N-am fost niciodată de părere că unde-s mulți, puterea crește. Cel puțin, nu în muzică. Cei trei muzicieni, lui Cohen stându-i alături Nitai Hershkovits, la pian, şi Ofri Nehemya, la tobe, au răsturnat orice așteptare. A fost un concert care, fără să folosesc cuvinte pompoase, a făcut ca cele aproximativ două ore să fie mai introspective decât orice meditație în fața unei căni de cafea. 

Noam Kubeh David a fost anunțat, inițial, ca jumătate a secțiunii ritmice în trioul lui Cohen. Însă, cu două luni înaintea concertului de la București, al patrulea din turneu, contrabasistul l-a cooptat pe Nehemya. La fel ca, cel mai probabil, întreaga sală bucureșteană (plină ochi), bateristul în vârstă de 20 de ani m-a impresionat. Poate la asta a ajutat și statura sa, asemănătoare unui puști de 16 ani. Cert este că talentul înnăscut al acestuia a fost remarcat de Cohen, după ce l-a văzut cântând în Israel alături de alți instrumentiști.

În timp ce Hershkovits parcă alin(t)a clapele pianului, Nehemya venea cu nerv, iar Cohen cu emoția aparent dură a contrabasului. „Cel mai bun trio în care am cântat”, spune Cohen. Eu pot spune că este unul complet. Experiență, bucurie... duende.

 
 
 
Foto: Miluță Flueraș