[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Patricia Marinescu publicat la: 17/04/2013
Avishai Cohen: „Chick m-a învăţat cum să fiu un lider de trupă”
Bucureşti

Avishai Cohen, Sala Radio, 25 aprilie, ora 20:00. Preţ bilete: 75-135 lei

Avishai Cohen: „Chick m-a învăţat cum să fiu un lider de trupă”

A lansat 13 albume, deţine propria casă de discuri şi poartă marca Chick Corea, care l-a numit „un muzician de geniu”. Acesta este, în câteva cuvinte, basistul israelian Avishai Cohen. La 43 de ani, Cohen – cu un palmares de invidiat şi lipsit de falsă modestie, este adeptul eleganţei în muzică.

În plus, jazz-ului nici nu-i şade bine altfel. Mai multe am aflat în urma unui scurt interviu realizat cu ajutorul promoterilor Twin Arts.

 

Care sunt elementele care descriu cel mai bine muzica ta?

Cred că libertatea, dragostea pentru semeni şi natura, eleganţa, simplitatea şi complexitatea. Toate-ntr-unul.

Ai sentimentul că muzica ta şi-a atins scopul?

Cred că sunt binecuvântat, pentru că muzica mea a reuşit deja să ajungă şi să atingă atât de mulţi oameni şi o face în continuare, iar asta nu a fost niciodată limpede pentru mine, este un vis.

După toate colaborările cu nume legendare ale muzicii, care a fost lecţia cea mai importantă pe care ai învăţat-o din aceste experienţe?

Am avut de învăţat de la mulţi oameni, de-a lungul anilor, dar Chick Corea a fost marele meu profesor. Era maestru în a fi generos cu muzica şi muzicienii pe scenă şi am amintiri foarte frumoase ca parte a trupei sale. În timpul celor şase ani petrecuţi alături de Chick, el m-a învăţat cum să fiu un lider de trupă şi, de asemenea, cum să comunic în mod eficient cu publicul.

Duende, titlul celui mai recent album al tău, în duet cu Hershkovits, vine din cuvântul spaniol pentru “farmec”. Ce imagine ar trebui să avem în faţa ochilor când ascultăm discul?

Da, cuvântul are mai multe înţelesuri, inclusiv „spirit”, iar cele două sunt calităţi importante ale muzicii. Duende a părut să se potrivească acestui disc în mai multe feluri.

Duetul cu Nitai Hershkovits are planuri de viitor?

Am susţinut câteva concerte anul trecut, iar Nitai se află şi în turneu cu acest trio al meu, dar este implicat şi în alte două proiecte. Avishai Cohen with Strings şi un cvartet “de vară” – aşadar, mă concentrez pe acestea puţine proiecte, anul ăsta.

Fiind primul concert la Bucureşti, la ce să se aştepte cei care nu te-au văzut live până acum?

Eu mă aştept la o experienţă interesantă, la Bucureşti, având în vedere că showurile de până acum au fost minunate. Trioul de acum, cu Nitai Hershkovits la pian şi Ofri Nehemya la tobe, este, de departe, cel mai incitant şi deştept. Eu unul nu mă aştept decât la ce e mai bun dintr-un astfel de show.