[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 7/10/2015
Mozaic Jazz Festival, între 13 şi 15 noiembrie, la Sibiu

Mozaic Jazz Festival, între 13 şi 15 noiembrie, la Sibiu

Cea de-a doua ediţie a Mozaic Jazz Festival se va desfăşura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, în perioada 13 - 15 noiembrie.

Prima seară a festivalului este deschisă de quartetul trompetistului american Ambrose Akinmusire, care vine în premieră în România.

A studiat împreună cu Herbie Hancock şi Wayne Shorter, iar acum americanul dă el însuși “meditații” şi alte momente intense în săli din lumea întreagă. La doar 19 ani, californianul a fost invitat de Steve Coleman în grupul Coleman’s Five Elements, cu care a plecat să cucerească Europa.

În 2007, a câştigat prestigiosul premiu Thelonious Monk International Jazz Competition, impresionând un juriu din care făceau parte Quincy Jones şi Roy Hargrove.

Colaborările cu Christian McBride, Joshua Redman sau Esperanza Spalding îi conferă reputaţia unui  trompetist original. Un autor subtil, plin de o căldură şi  eleganţă irezistibile.

Lui Akinmusire îi urmează, de la ora 21.00, Miroslav Vitouš – Emil Viklicky Duo (Cehia).

Membru fondator al celebrului grup Weather Report, Miroslav Vitouš  este unul dintre cei mai respectaţi contrabasişti ai lumii, împărţind scenă de-a lungul a peste 50 de ani de carieră cu Miles Davis, Chick Corea, Wayne Shorter, Jan Garbarek, Joe Zawinul sau Stanley Clarke.

Un improvizator genial, cu un puternic simţ ritmic şi o tehnică impecabilă, Vitouš este unul dintre cei mai spectaculoşi instrumentişti pe care-i putem vedea live.

Pianist şi compozitor prolific, Emil Viklicky s-a făcut remarcat prin diversitatea zonelor muzicale pe care le explorează. Câştigător a numeroase premii internaţionale, artistul ceh compune muzică de film, jazz contemporan şi muzică clasică, discografia sa numărând peste 30 de albume.

Duo-ul va prezenta în cadrul festivalului un program  inspirat de cântece tradiţionale din Cehia şi Moravia, dar şi piese ale cunoscutului compozitor L. Janáček.

Acest proiect special este realizat la cererea London Jazz Festival unde artiştii vor concerta în data de 19 noiembrie.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh Bucureşti.

În a doua zi de festival, de la ora 19.00, va concerta grupul Jaga Jazzist (Norvegia), fondat în 1996, trupa combină ritmurile jazz cu cele post rock, muzică electronică, rap şi muzică clasică.

Pionieri ai electro-jazz-ului şi nu-jazz-ului în Scandinavia, Jaga Jazzist a atras mereu în jurul său muzicieni, producători sau ingineri de sunet aflaţi în miezul fierbinte al scenei muzicale norvegiene.

Noul lor disc, “Starfire”, este propulsat de un motor electronic care produce cel mai nepământean sound al lor de până acum, piesele lungi şi hipnotice dezvăluind un Jaga Jazzist uimitor.

Seara se va încheia cu un recital al Tigran Hamasyan Trio (Armenia).

Pianistul și compozitorul armean există și cântă într-un univers propriu, peste care domnește ca un zeu capricios, în timp ce mari figuri din panteonul jazzului îl aplaudă - Herbie Hancock, Chick Corea și Brad Mehldau sunt admiratori declarați ai muzicii sale, dar mai ales ai prestației live.

Născut în Armenia în 1987, Tigran Hamasyan a crescut cu dorinţa secretă de a deveni chitarist de trash metal. Nu şi-a îndeplinit-o (încă), dar metale grele încă mai ascultă, trupa suedeză Meshuggah fiind una dintre favoritele sale.

Se mută în Los Angeles după ce, la 16 ani câştiga competiţia de pian a Festivalului de Jazz de la Montreux şi colaborează cu artişti de calibru precum Serj Tankian (System of a Down), Dhafer Youssef, Lars Danielsson sau Ari Hoenig.

Tigran îşi va prezenta la Mozaic Jazz Festival noul său disc, “Mockroot”, probabil cel mai profund şi îndrăzneţ  de până acum al artistului armean. Albumul este un manifest  al nostalgiei pentru umanitatea pierdută în drumul spre tehnologie, cursă la capătul căreia nu triumfă spiritul uman, ci numai natura.

Din grup mai fac parte basistul Sam Minaie şi bateristul Arthur Hnatek.

Ultima zi a Mozaic Jazz Festival începe la ora 19.00 cu Bálazs Bágyi New Quartet (Ungaria). Baterist, compozitor, profesor şi producător, Bálazs Bágyi este un membru marcant al scenei jazzistice maghiare, fiind în prezent preşedinte al Federaţiei Ungare de Jazz.

Cu o activitate muzicală prolifică, Bálazs Bágyi a devenit unul dintre cei mai respectaţi muzicieni din Ungaria. Între 1998-2003 a fost bateristul trupei Whiteful Band, iar în 2006 lansează împreună cu vocalista Veronika Harcsa albumul Speak Low primit cu entuziasm chiar și la capătul celălalt al lumii, în Japonia.

Cel mai important moment al carierei sale este anul 2007, când fondează Eastern Boundaries Quartet alături de saxofonistul Borbély Mihály, pianistul Michael Jefry Stevens şi basistul Joe Fonda. Cvartetul continuă să concerteze în Statele Unite şi Europa, având la activ trei albume.

The Ploctones (Olanda), “monstrul cu patru capete”, aşa cum mai este numit grupul olandez de jazz-funk experimental, concertează de la ora 21.00, pentru prima dată în România.

The Ploctones cântă jazz rock-ul, funk-ul, blues-ul sau punk-ul.

Martijn Vink este considerat de The Guardian cel mai bun baterist olandez de jazz. Vink însă nu se opreşte la jazz, colaborările sale incluzând-o printre alţii şi pe cunoscuta artistă olandeză Anouk.

Chitaristul Anton Goudsmit este motorul creativ al trupei. Un răsfăţat al scenei olandeze de jazz, câştigător al premiului Boy Edgar, Anton mai cântă cu Estafest, dar şi cu The Bad Plus.

În afara grupului, basistul Jeroen Vierdag poate fi văzut alături de Caro Emerald, Amina Figarova Group sau Nueva Manteca.

Efraim Trujillo cânta la saxofon şi flaut, colaborând şi cu trupele Fra Fra Sound, New Cool Collective Big Band sau Rumbáta.

Biletele și abonamentele se găsesc în rețeaua Eventim, prețul unui bilet este de 70 lei pentru fiecare zi de festival, iar abonamentul valabil pentru cele trei zile costă 170 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

Mozaic Jazz Festival este un eveniment produs de Asociația Mozaic Events și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.