[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Cristiana Gavrilă publicat la: 7/10/2012
Brăila

Poveşti de familie, de Biljana Srbljanovic | Regia: Vlad Cristache, Teatrul „Maria Filotti”, Brăila

Fețele cruzimii

Fețele cruzimii

Mentalităţile se moştenesc, fricile se transmit genetic, iar prea multă frustrare naşte monştri. Traumele unei epoci dictatoriale nu dispar odată cu schimbarea formală a societăţii, ci se perpetuează stafidite la sânul oamenilor care le-au crescut din energia fricii şi a indiferenţei.

Aceste concluzii despre societatea contemporană sunt comentate şi ilustrate în spectacolul Poveşti de familie, de Biljana Srbljanovici, regizat de Vlad Cristache (un tânăr care se aventurează în căutări şi îşi asumă libertatea de exprimare).

Pe sistemul teatrului în teatru, lumea celor mari este văzută prin jocul copiilor, iar efectul poate fi halucinant. Astfel, violenţa este conţinută de cruzime, iar copilăria e confiscată de dramele de familie, de problemele sociale, de conflictele istorice.

Crima e o nimica toată, ea trece din realitate în joc, şi invers, cu uşurinţa unei mingi de ping-pong. Un decor din nisip, burlane şi ţevi devine spaţiul copilăriei la fel de gri ca şi vieţile părinţilor.

Concreteţea psihologiilor în această lume de jucărie este calitatea spectacolului, iar meritul revine în aceeaşi măsură şi tinerilor actori: Alexandra Sălceanu, Silviu Debu, Emilia Mocanu, Ionuţ Vişan.

Taguri: