[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Cristiana Gavrilă publicat la: 2/02/2012
Collective  Identity

Collective Identity

Până unde intră comunitatea în viaţa noastră? Cum ne influenţează personalitatea? Avem vreo şansă? Sandra Mavhima, o tânără dansatoare şi coregrafă, semnează un film care pune aceste întrebări,invitându-ne pe noi să răspundem.

Unul dintre proiectele câştigătoare la Centrul Naţional al Dansului, în anul 2011, a fost arătat publicului de curând, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie. Este vorba despre un scurtmetraj gândit de dansatoarea şi coregrafa Sandra Mavhima şi o expoziţie de fotografie, care poartă semnătura fotografului Cosmin Gogu. 

Tema de la care a pornit Sandra Mavhima este identitatea şi de­personalizarea pe care o impune viaţa într-o colectivitate. Un grup de dansatori (Galina Bobeicu, Irina Strungăreanu, Momo Sanno, Mugur Valsami şi Sandra Mavhima) îşi eliberează emoţia prin dans, într-un spaţiu ostil, o fabrică părăsită, topindu-şi trupurile în mişcări din care se nasc imaginile cinematografice gândite de Radu Aldea. Fiecare scenă pare a fi un mic spectacol în sine, unde se amestecă dansul contemporan cu elemente de balet clasic într-un puzzle de corpuri şi imagini.

Emoţiile determină mişcarea, coregrafa nu urmăreşte un anumit stil, ci caută formulele care să exprime cel mai bine o anumită stare. Există o tensiune a corpurilor, care aduce plasticitate imaginii filmice. Compoziţia se bazează pe nonculoare pentru a scoate, poate, în evidenţă accentele grave. O pată de vopsea acoperă faţa unei fete, albul pânzelor dintr-o spălătorie, care alunecă într-un mod egal şi înfiorător într-un spaţiu pe care îl acaparează, sunt doar câteva momente când coregrafa lasă imaginea să vorbească prin limbajul specific.

O compoziţie postmodernistă sau suprarealistă umple, din când în când, ecranul. O lume cenuşie acoperă individualitatea cu nonşalanţă, iar individul se luptă cu disperare pentru dreptul său la unicitate. Pe acorduri şi ritmuri grave (muzică şi sound designer Tom Brânduş), corpul (adică omul) îşi exprimă mesajul în gesturi încordate, ca şi emoţia din care acestea se nasc.

Puteţi vedea filmul pe www.collectiveidentityfilm.ro