[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 27/10/2012
“Uniforme şi veşminte” de Bogdan Gîrbovan, preview la Veneţia

“Uniforme şi veşminte” de Bogdan Gîrbovan, preview la Veneţia

Sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc un preview pentru public al expoziţiei fotografice “Uniforme şi veşminte” a lui Bogdan Gîrbovan.

Expoziţia face parte din proiectul cu acelaşi titlu, fiind selectată printr-un concurs naţional în cadrul stategiei în domeniul artelor vizuale organizată de IRCCU Veneţia, Fostering Artistic Practices.

Cercetarea artistică a lui Bogdan Gîrbovan expune, sub formă de portret compoziţional,

o documentare a ierarhiilor din cadrul a două instituţii importante ale statului român:

Biserica Ortodoxă Română şi Poliţia Română. Similitudinea imediată pe care artistul o observă este raportul pe care ambele structuri le au faţă de cetăţean/enoriaş.

“În cazul proiectului Uniforme şi veşminte, Bogdan Gîrbovan imprimă fotografiilor, portretelor compoziţionale realizate, o modalizare sau o focalizare ce ţine mai degrabă de o anumită ideologie estetică personală, de o fotogenie socială aplicată. Faptul social, realitatea, nu mai necesită niciun fel de retuş estetic sau manipulare în scopuri estetice, ea este fotogenică în sine, rezultând de aici un anume egalitarism al viziunii. Pentru Bogdan Gîrbovan nu există subiecte nobile sau ignobile, înalte sau bicisnice, bogate sau sărace, importantă este relevanţa subiectului în corpul comun al unei serii date”, spune curatorul expoziţiei şi al catalogului, Igor Mocanu.

Bogdan Gîrbovan s-a născut la Drobeta Turnu Severin în 1981, lucrează şi trăieşte în Bucureşti. A absolvit secţia foto-video a Universităţii de Arte Bucureşti.

Este cunoscut pentru participarea la numeroase expoziţii colective în ţară şi în străinătate, precum şi expoziţii personale: Ierarhia poliţiei române (Galeria Posibilă din Bucureşti, 2011), Paysages Intérieures (Galeria Rue de l’Exposition a Institutului Cultural Român din Paris, 2011), 10/1 (Atelier 35 din Bucureşti, 2010), 5@14 (Draft One Gallery din Bucureşti, 2009), Memories 4 free (The Ark Gallery din Bucureşti, 2009), Passato prossimo (UNA Gallery din Bucureşti, 2008).

Proiectul va fi continuat şi finalizat în 2013, cu sprijinul ICR.


http://www.girbovan.ro