[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Oana Stoica publicat la: 1/02/2012
Regia: Dorina Chiriac, Distribuţia : Maria Obretin, Dorina Chiriac, Lia Bugnar, Ilinca Manolache, Teatrul: Luni de la Green Hours şi Godot Café - Teatru.

Patru actriţe în căutarea unor personaje

Patru actriţe în căutarea unor personaje

De la Pirandello încoace, personajele îşi caută autorul. În "Noi 4", actriţele îşi caută personajele care evadează din spectacol.

Teatrul se deşiră şi pe scenă rămâne urzeala show-ului care e, până la urmă, tot teatru. Spectacolul Liei Bugnar este o joacă de-a convenţiile care se exfoliază ca foile de ceapă. În povestea iniţială, o ironie la adresa dramoletelor familiale, universul feminin din jurul unui bărbat se aglomerează: o nevastă, două amante şi o surpriză de tip deus ex machina care complică lucrurile de-a binelea. 

Personajele vor să pară dramatice, dar cad în melodramă şi uneori alunecă afară din poveste, lăsân­du-le pe actriţe să se descurce cum or şti. Convenţia se rupe şi actriţele se joacă pe ele însele într-o altă poveste, a facerii spectacolului. Cum teatrul e viaţă, iar viaţa e teatru, în spatele „marilor” drame de pe scenă sunt „micile” drame ale artistelor. Autoarele evită păcatul de a cădea în victimizare lacrimogenă.

Replicile sunt acide, au umor, funcţionează autoironia şi există un chef nebun de joacă. Personajele melodramei au tuşe groase: soţia misterioasă şi sensibilă (Maria Obretin), amanta tânără şi insensibilă (Ilinca Manolache), a treia femeie, şi mai misterioasă (Lia Bugnar), şi El, adoratul (Dorina Chiriac).

Aceste stereotipii tipologice sunt complementare firescului personajelor „reale”. Practic, fiecare actriţă are trei ipostaze, cea civilă, a per­sonajului şi a actriţei care joacă personajul. Lia Bugnar şi Dorina Chiriac au şi o a patra ipostază, prima, de dramaturg, a doua, de regizoare. 

Cum principiul de bază (şi sănătos) al spectacolului e că „teatrul nu e o clădire”, cele opt (actriţe şi personaje) pot fi întâlnite oriunde, dar mai ales la Teatrul Luni de la Green Hours şi Godot Café - Teatru.

Noi 4 de Lia Bugnar
regia Dorina Chiriac,
Teatrul Luni de la Green Hours