[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Cristiana Gavrilă publicat la: 4/01/2012

Despre terorismul domestic pe scena Odeonului

Despre terorismul domestic pe scena Odeonului

Grădinile groazei de Daniel Call pune problema hărţuirii în familie şi a terorismului manifestat domestic. Lupta pentru dreptul la intimitate este una dintre temele capitale ale timpului nostru.

Că este vorba despre paparazzi, despre ochii vecinilor aţintiţi asupra ta sau despre rudele indiscrete care îţi iau în stăpânire spaţiul, în varianta extremă – cum se întâmplă aici – poartă numele de terorism. Textul, de altfel, nici nu se fereşte de trimiteri parodice la Hitler şi cel de al treilea Reich, în câteva scene de comedie sută la sută.

În ciuda gradelor de rudenie şi a politeţii excesive, diferenţele de cultură şi de orizonturi sunt cele care impun apropierea sau depărtarea între oameni. Două cupluri foarte diferite intră în contact, iar spaţiul de coabitare se transformă în câmp de luptă deschis. Excentrica Sonni (Ioana Flora) şi soţul ei Sigi (Ioan Batinaş), un fizician cu capul în nori, se văd mutaţi în mult visata casă de la ţară.

Dar în loc de linişte şi izolare, vor da peste Friedo (Marius Damian) şi Frieda (Antoaneta Zaharia), care le vor invada casa gândită „în stil minimalist” cu prostul lor gust, şi cu mobilă scoasă din pivniţă. Paralel, cei cinci nepoţi le iau cu asalt grădina. Situaţia are miză, dar pretenţia de a intra în mintea omului şi a depista mecanismul groazei pe care celălalt îl manifestă asupra ta, plin de cele mai bune intenţii, încât îţi anulează orice drept de a te apăra, nu este finalizată în spectacol.

Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc duc grotescul acestei psihologii într-un alt grotesc al spectacolului, construit pe suprafaţă în imagini hilare, ratând esenţa piesei. Tensiunea psihologică este înlocuită cu isteria scenică şi cu toate eforturile actorilor (convingători Antoaneta Zaharia şi Marius Damian), spectacolul nu trece de suprafaţa textului. 


Grădinile groazei,
ArCuB şi Teatrul Odeon, Sala Studio
Calea Victoriei 40-42, 021.314.72.34