[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 25/11/2013

Cvartetul Ad Libitum sărbătorește 25 de ani de activitate

Cvartetul Ad Libitum sărbătorește 25 de ani de activitate

Cvartetul Ad Libitum, unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din România, împlineşte 25 de ani de activitate. Seria de recitaluri dedicate aniversării începe chiar în data de 25 noiembrie și include trei orașe: Pitești, București și Craiova.

 

În mod simbolic, seria recitalurilor începe chiar în data de 25 a acestei luni. Concertele vor avea loc la Pitești, București și Craiova.

 

 

Programul ales este unul foarte ofertant pentru muzicieni și atractiv pentru public: opusuri de referință pentru acest gen din repertoriul muzicii românești, germane și franceze: Cvartetul op. 22 nr. 2 în Sol major de George Enescu, Cvartetul op. 95 în fa minor „Serioso” de Ludwig van Beethoven și Cvartetul în Fa major semnat Maurice Ravel.

 

Povestea Ad Libitum a început în anul 1988 la Universitatea Naţională de Muzică din Iaşi. Patru tineri muzicieni – violoniştii Adrian Berescu şi Şerban Mereuţă, violistul Bogdan Bişoc şi violoncelistul Filip Papa își porneau ascensiunea.

 

Primul care a simțit scânteia, energia generată de acești artiști a fost profesorul și mentorul lor, maestrul Bujor Prelipcean, membru al celebrului Cvartet Voces. Aprecierea a venit apoi și din partea altor cvartete de renume ale lumii precum Fine Arts, Juilliard sau Amadeus.

 

Apoi a venit marea reuşită din 1997, când Ad Libitum a fost primul Cvartet român care a câştigat Marele Premiu, Premiul Juriului de Specialitate şi Premiul Mecenatului muzical la Concursul Internațional de la Evian. O victorie care le-a deschis muzicienilor nenumărate drumuri – înregistrări pentru renumita casă de discuri Naxos, urmate de o nominalizare la Premiile Grammophone, echivalentul clasic al premiilor Grammy.

 

Cvartetul Ad Libitum a pătruns şi a cântat în cele mai mari „temple” dedicate muzicii clasice: au fost găzduiţi în Sala Concertgebouw din Amsterdam, la Salle Cortot din Paris sau în Konzerthaus din Berlin.

 

Vara anului 2011 s-a dovedit a fi una dintre cele mai triste pentru Cvartetul Ad Libitum, din cauza marii pierderi suferite: primul violonist al ansamblului, Adrian Berescu a pierit într-un accident rutier. Cei trei colegi ai săi au înţeles însă că singurul mod de a-i cinsti memoria este acela de a nu lăsa şi Cvartetul să dispară. Astfel că pupitrul I al ansamblului cameral i-a revenit celebrului violonist Alexandru Tomescu.

 

În noua formulă, cei patru muzicieni au înregistrat în 2012 un prim disc – Ad Libitum Primus – împreună cu inginerul de sunet Jakob Händel, deţinător de premii Grammy, special invitat din Germania în acest scop.

 

Iar în octombrie 2013, Cvartetul Ad Libitum a sărbătorit cei 25 de ani de activitate printr-un turneu în Olanda, care s-a încheiat cu un recital susținut în celebrul complex De Doelen din Rotterdam.

 

Violoniștii Alexandru Tomescu, Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bișoc și violoncelistul Filip Papa au pregătit pentru această aniversare recitaluri din George Enescu, Ludwig van Beethoven și Maurice Ravel.

 

Programul recitalurilor:

 

- 25 noiembrie la Filarmonica Pitești;

- 26 noiembrie la Filarmonica „George Enescu” din București;

- 27 noiembrie la Filarmonica „Oltenia” din Craiova (în cadrul Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”).

 

 

 Detalii pe www.adlibitumquartet.com și pe www.facebook.com/AdLibitumQuartet.