[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 3/11/2011
Eliodor Popa: „Arhitectura se face, nu se povestește“

Eliodor Popa: „Arhitectura se face, nu se povestește“

Eliodor Popa lipsește de la dezbaterile și conferințele despre starea Bucureștiului, despre demolări sau despre gestionarea patrimoniului construit. În schimb, are trecute în CV proiecte de anvergură.

Arhitectul Eliodor Popa, cel care a îmbrăcat noua „casă națională a cărții“ din București, are în spate un palmares de invidiat: și-a pus semnătura de restaurator pe Casa Universitarilor, Banca Chrissoveloni, monumentul din strada Lipscani și a modernizat Casa Academiei Române.

 

Lucrările sunt pe ultima sută de metri la Biblioteca Națională. Pe Eliodor Popa l-am găsit la comandament, acolo unde supraveghează finisajele de la parcare și de la fântânile arteziene. Ne împărtășește, cu multă amabilitate, experiența prin care a trecut după ce a primit pro­iectul.

 

Primul gând a fost să redea prestigiul cuvenit unui asemenea edificiu. Arhitectul a în­cercat să realizeze o lu­crare care să o deosebească de spațiul din jur. „Prin arhitectura modernă creată, am vrut să ofer Capitalei o clădire de referință, un punct de reper cultural, arhitectural și urbanistic”.

 

S-a documentat asiduu, a mers prin multe biblioteci naționale din străinătate. Își pune toate speranțele ca, și în București, noua clădire a Bibliotecii Naționale să devină un adevărat reper cultural. 

 

Printre extravaganțele noii bib­lioteci se numără cele 20 de lifturi care vor transporta cărțile către sălile de lectură sau depozite. Clă­direa nu a beneficiat până acum de niciun fel de instalații. Acum are pereții capitonați fonic și izolație specială.

 

Eliodor Popa spune că acest proiect i-a solicitat și timp, și energie, având în vedere că este mult mai ușor să pro­iectezi o construcție de la zero. „Realizarea unei clă­diri reprezentative, în aceste condiții, es­te mult mai dificilă decât proiectarea u­nei construcții noi de același nivel, din cauza constrân­gerilor de tot fe­lul. Obiectivul este crearea unui edificiu funcțional, solid și armonios, cu eforturi și costuri rezonabile”.

 

Biblioteca Națională va adăposti 12 milioane de cărți. Pe lângă to­muri,  imobilul va găzdui expo­zi­ții, spectacole, un restaurant și câteva cafenele, spații de joacă. Toate au fost proiectate cu mare accent pe funcționalitate.

 

Cam cât timp acordă arhitectul Eliodor Popa lucrărilor sale? Răspunsul a venit firesc: „Sunt un arhitect meticulos, dar timpul acordat realizării unui proiect, indiferent care ar fi acesta, este cel impus de contract, de cerința societății în ultimă instanță, deci nu poate fi «oricât este necesar», din păcate.

 

Desenul este influențat în mare măsură de inspirația de moment, de zestrea culturală, documentare și experiența autorului. Nu am un ritual la masa de lucru, și încă de la început încerc să văd cu mintea cât mai clar obiectul la final”.