[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Florin Barbu publicat la: 6/07/2012
Terase: Cu cărțile prin parc

Terase: Cu cărțile prin parc

Pe cei care mai cred în indiferenţa culturală a tinerilor patriei îi invit vara aceasta în biblioteci. Vor fi surprinşi să vadă o forfotă veselă şi, neobişnuit pentru aceste spaţii, lipsa foşnetului tihnit al paginilor.

Adevărat, sunt niţel altfel bibliotecile astea...

La Biblioteca

În Parcul Cişmigiu, în apropierea izvorului lui Eminescu, este deschisă de ceva timp o bibliotecă. Avea şi mai are şi acum, parcă, rafturi cu cărţi, nu multe, dar suficiente pentru potolirea setei de cunoaştere. Fiindcă veni vorba de sete şi de potolirea ei, aveţi de unde şi ce alege, pentru că locul oferă confort... lichid oricărui trecător şi şezător la una dintre mesele bibliotecii. Puteţi citi (meniul, ziarele, altele) pe terasele destul de umbroase, sau în principala sală de lectură, articulată în jurul copacului care încă rezistă asaltului... cititorilor. Surpriza mea a fost să văd că paginile s-au îmbogăţit cu tot felul de ingrediente, de la pizza şi salate, la deserturi şi fripturi. N-aş spune că mă deranjează, dar ceva din aerul juvenil şi „jemanfişist” al fostei biblioteci s-a cam evaporat. Constant rămâne clientul dornic de odihnă şi linişte, care ştie că La biblioteca este destul de izolat de gălăgia şi canicula Bucureştiului. N-am să vă spun nimic despre preţuri, pentru că eu m-am oprit doar pentru un Smirnoff, pe care am plătit 15 lei/100 ml, dacă nu greşesc. Lectură (publică) plăcută vă doresc.

La Biblioteca, Parcul Cişmigiu, lângă Izvorul lui Eminescu, intrarea de pe Știrbei Vodă.

Tête-à-tête Coffee Art & Chill

Continui periplul prin bibliotecile oraşului cu o oprire într-un alt parc, cel mai mare al Bucureştiului, Herăstrău. Nu departe de terasa Baraka (vizitată numărul trecut), vă aşteaptă acest loc liniştit, cu spaţiu aerisit înăuntru şi cu câteva mese comode afară. Liniştea asta vă însoţeşte doar dacă setea, indiferent de natura ei, vă pocneşte în timpul zilei, când puţini se încumetă pe aleile parcului. Eu venisem pe două roţi într-o amiază târzie şi am ales o masă afară, dornic să mai privesc „forfota” spaţiului verde.

O margarita (17 lei) şi o apă minerală (7 lei) erau în faţa mea cam după zece minute după ce le-am comandat, iar cocktailul a fost rezonabil la gust şi cu foarte puţină sare pe marginea paharului. Ce bine! Între timp am aflat că în unele seri sunt concerte de jazz, în altele, DJ-ii invitaţi „dau muzica la maxim”, iar uneori sunt şi proiecţii cu filme. Este un loc destul de cunoscut pentru întâmplările pe care le găzduieşte cu regularitate, pentru atmosfera prietenoasă şi pentru oferta suficientă, inclusiv pentru cărţile aşezate frumos, într-o bibliotecă. Eu am găsit una (Memorii, Cardinalul de Retz) la toaletă şi asta mi-a plăcut. Din nou, lectură plăcută, oriunde v-aţi afla!


Tête-à-Tête Coffee Art & Chill, Parcul Herăstrău, lângă Grădina Japoneză, 0728.668.463; www.tete-a-tete.ro