[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Anca Negoiță publicat la: 3/11/2011

Înțepături terapeutice

Înțepături terapeutice

Nu ştiam mai nimic despre acupunctură atunci când am ajuns la cabinetul doamnei doctor Zoe Stratulat, într-o friguroasă zi cu ploaie. Şi, deşi nu mi-e teamă de ace, gândul că îmi vor fi înfipte în braţe, urechi, cap, mi-a dat un fior.

Se bazează pe teoria meridianelor energetice şi pe felul în care un organ lezat este amelio­rat atunci când apare un excitant (acul) pe traiectul lor. Mai exact, este o practică prin care mai multe ace sunt introduse în diferite puncte cheie ale corpului uman.

 

Ajută în primul rând la creşterea imunităţii, dar poate fi folosită cu succes şi ca tratament al unor boli. „Nu este indicată sau con­traindicată o singură formă de medicină. Important este cum le asociezi. Nu există o terapie care să fie atotştiutoare”, spune aceasta. „Iar corpul trebuie privit ca un tot unitar. Dacă pacientul are probleme cu genunchiul, nu se pun ace doar pe genunchi, ci pe tot corpul”.

 

După „împrietenire”, se face diagnostica­rea pulsului. La nivelul mâinii se percep şase pulsuri – trei superficiale şi trei profunde – care aparţin fiecare unui meridian. Iar un puls are 28 de caracteristici. „Mai întâi se face un diagnostic al pulsului, apoi se continuă cu examinarea la ureche, limbă, iris, palmă.

 

Toate părţile anatomice externe au un corespondent intern. Urechile sunt în legătură cu rinichii, pomeţii cu plămânii, etc.”.  Oricine poate face acupunctură, inclusiv gravidele, copiii şi bătrânii. Există doar puncte contraindicate în anumite stări. Dar nu toate cazurile se tratează prin acupunctură.

 

Infecţiile, tumorile, parazito­zele de exemplu. „În plus, nu ai voie să promiţi. În medicină nu există noţiunea de vindecare. Se spune ameliorare sau stopare. Atunci când am un caz grav, tot ceea ce pot face este să îi ameliorez starea psihică, emoţională, funcţiile, să-i cresc pofta de mâncare, să-i diminuez dure­rea”. În funcţie de afecţiuni, se stabileşte un plan de şedinţe, reţeta de ceaiuri, dieta, analizele care trebuie făcute.

 

Pentru că, din fericire, nu am descoperit vreo boală ascunsă, ci doar nişte uşoare dezechilibre energetice pe fond de stres, am avut parte de o şedinţă de „relaxare”. Adică s-a pus accent pe punctul care acţionează echilibrul neuro-endocrin, cel care face legătura între viaţa interioară şi cea exterioară, sau, pe scurt, punctul fericirii.

 

Am ieşit din cabinet „într-o frumoasă zi cu ploaie” (vorba unui personaj dintr-o carte pe care o citesc acum) şi
mi-am dat seama că sentimentul acesta poate să creeze dependenţă.

 

Un consult costă 110 lei, o şedinţă 70 de lei, iar moxibustia 25 de lei.      

 

Cabinet acupunctură, dr. Zoe Stratulat

Camil Ressu 1, Bl. 14, Sc. 2, Et.1,

021.346.60.99; 0722.254.374.