[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 2/04/2012
Hanul lui Manuc, original la bucată

Hanul lui Manuc, original la bucată

Dacă n-ați copilărit în tinda casei bunicilor sau dacă vreți să retrăiți sentimente uitate, să știți că din această lună proprietarii vor scoate mesele în cerdac. Mușteriii să vină!

Cu toate că este în plin proces de restaurare, Hanul primește musafiri în Manuc Café, Manuc Bistro și Manuc Levantin. Am fost curioși să vedem cum arată și interiorul. Dana Schitelea, managerul hanului, ne-a fost ghid.

floare.jpg Salonul voievodal

A fost cândva cel mai mare salon de bal din București. „Peștele afumat și limba erau la mare căutare!” Primul spectacolde operetă din România a fost jucat aici. Tavan înalt și 20 de ferestre cu vitralii (singurele rămase intacte de la 1800), stucaturi, candelabre și mobilă olandeză. Așa arată acum sala istorică a hanului. Am fost curioși de ce se construiau saloanecu atât de multe ferestre. „Pentrucă încălzirea se făcea cu seu de oaie și fumul îngrozitor trebuia să iasă repede”. Fiecare fereastră are 8 geamuri și, când se spală, se scot cu totul. Dacă alegeți să închiriați această sală pentru evenimente, trebuie să știți că veți petrece în locul unde s-a semnat „Pacea de la București”, moment care a pus capăt războiului ruso-turc.

floare.jpg Restaurantul Manuc

Sala are o capacitate de 220 de locuri. Restaurarea nu este încă finalizată, însă din această toamnă, aici se vor servi mâncăruridin toate zonele țării. Firidele luminate și curba inexplicabilă a sălii îi conferă o notă aparte, un aer de mister. „Anton Pann, țârcovnic la Biserica Veche, venea după slujbă în restaurant și cânta muzică lumească”, ne spune „ghidul”. Sub restaurant se află crama hanului, cu aceeași lungime și lățime. Pentru că se afla în apropierea Pieței de Pește (azi Unirii), cât timp a stat în mâinile comuniștilor, hanul a servit drept loc de asamblare a ambalajelor alimentare. „Ambalaje care nu erau de unică folosință și care erau reparate. Vă dați seama ce am găsit aici!” Din pridvor veți observa, cu siguranță, niște vase uriașe de lut. Chiupurile, căci așa se numesc, sunt originale. Proprietarii le-au construit niște suporturi de lemn pentru a le repune în valoare.

floare.jpg Manuc Levantin

Aici și-a desfășurat activitatea un anume avocat Horea T. Răducu. Singurul lucru care aminteşte de acest intelectual este ușa cabinetului său (lemn și fier). Și plăcuța de la intrare. În rest, feronerie, tot ce înseamnă lemn, corpuri de iluminat și mobilier au fost înlocuite.

floare.jpg Manuc Café

„Aici a fost magazin de pantofi”. Mobila de epocă (olandeză, în mare parte) este achiziționată de proprietari de la Thomas Antiques. „Suntem buni prieteni cu patronii magazinului și, de câte ori aduc mobilier, suntem primii care aleg, așa că avem ce-i mai frumos”.

floare.jpg Manuc Hotel

Este cel mai mare proiect de restaurare. Va avea 33 de odăi, fiecare cu mobilier antichizat. „Acum ne aflăm în faza în care alegem mobilierul. Suntem pasionați de cel vechi”, spun managerii. 

linie.pngRenovări esențiale
Șindrila. A fost înlocuită doar pe o latură. „Meșterul care s-a ocupat demontare a stat cocoțat pe acoperiș 5 luni. Este un proces foarte dificil. Așa am aflat și noi că șindrila se prinde în cuie udă, după ce este bine înmuiată”.
Pavimentul. Intrarea în han se făcea și se face pe bușteni de stejar. Dece? Pentru că deasupra intrării erau camere de oaspeți, iar tropotul cailor și scrâșnetul osiilor nu trebuia să-i deranjeze pe clienți. Lemnul era uns cu ulei și așa avea viață mai lungă. 

linie.png
Hanul lui Manuc, Franceză 62-64, 021.313.14.11,0769.075.844; www.hanulluimanuc.ro