[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Olimpia Scutaru publicat la: 2/05/2012

Un covor roșu pentru industria de carte

Un covor roșu pentru industria de carte

„Bun de Tipar” își propune să recompenseze activitatea din anul 2011 a unor „profesioniști ai cărții”, adică: editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari.

Fără precedent în România: pe 11 mai are loc prima ediție a Galei Industriei de Carte din România, care poartă supratitlul „Bun de Tipar” și își propune să recompenseze activitatea din anul 2011 a unor „profesioniști ai cărții”, adică: editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari.

Ambițiile organizatorilor (Federația Editorilor din România & Headsome Communication, producător: Graffiti BBDO) sunt, fără îndoială, vaste. Suntem obișnuiți cu premiile acordate scriitorilor, ocazional traducătorilor, de către foruri cu care, de asemenea, ne-am obișnuit – fie că este vorba de Uniunea Scriitorilor, de festivaluri de literatură, de reviste culturale, posturi de radio sau televiziune etc. La Târgul Gaudeamus se împart, o dată pe an, diplome pentru cei mai merituoși expozanți, reprezentanți ai presei și vizitatori. Dar categorii precum „Cea mai bună bibliotecă”, „Cea mai bună tipografie” și „Cea mai bună librărie” nu s-au mai pomenit, după știrea mea (pentru o listă completă a categoriilor de premii, vizitați www.galabundetipar.ro).

Au fost invitate să intre în competiție toate editurile, tipografiile, bibliotecile și librăriile românești sau cu difuzare în România, fie ele clasice ori online. Se vor cerceta meritele cărților publicate pe hârtie (din punct de vedere grafic, literar, al calității traducerii), dar și cele ale colegelor lor virtuale (e-book, audiobook). O altă dovadă de maximă îndrăzneală? Se acordă premiul „Cea mai bună carte a anului 2011”, cu subdiviziunile „Beletristică românească” și „Nonficțiune românească”. Foarte, foarte complicată alegere.

Juriul primei ediții a Galei îl are ca președinte pe criticul Eugen Negrici și este constituit din Ioan Stanomir (critic literar, eseist), Simona Kessler (agent literar), Florin Bican (coordonator al programului de traduceri, Institutul Cultural Român), Daniel Nazare (Directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu”), Liviu Moraru (specialist tipografie) și Dinu Dumbrăvicean (Universitatea Națională de Arte).

Desfășurată cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, într-un spațiu pe măsură, aducerea pe covorul roșu a oropsitei noastre industrii de carte va face, sperăm, valurile de cuviință. // OLIMPIA SCUTARU

 

Bun de Tipar

Aula Bibliotecii Naționale a României (Splaiul Unirii 22),
11 mai, începând cu ora 18:00