[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ema Stere publicat la: 7/09/2012
Trei săptămâni în Himalaya - Marius Chivu

Trei săptămâni în Himalaya - Marius Chivu

Trekking înseamnă (vă cer scuze dacă știți deja) să parcurgi un drum anevoios, mergând pe propriile picioare, într-o zonă în care nici nu există alte mijloace de transport. Exemplul tipic oferit de Wikipedia: Himalaya.

Cartea lui Marius Chivu este un foarte șarmant jurnal de călătorie care povestește tocmai asta: cum a parcurs autorul, în compania unui prieten din copilărie și urmat la oarecare distanță de doi șerpași, un traseu ce a culminat cu Thorung La, cea mai înaltă trecătoare din lume. Critic literar, scriitor, traducător & jurnalist, Chivu este un trekkercu care cititorul obișnuit se poate identifica, la o adică. Nu pare o persoană exagerat de sportivă, mai fumează un joint, îl mai doare capul... Mai mult: aflăm că până și șerpașii de carieră pot claca din cauza lipsei de oxigen, indiferent câtă experiență au pe munte. Cât despre ceilalți „trekkeri, backpackeri, hikeri” cu care autorul se întâlnește pe munte, ei sunt o mulțime colorată și eteroclită, de toate naționalitățile și de toate vârstele, având totuși o superioritate clară în fața turiștilor, căci „ei nu vizitează o lume, ci intră cu totul în ea”. Aventurile și poveștilor lor se suprapun și se întretaie cu cele ale băștinașilor nepalezi.

 

Este multă culoare în cartea lui Marius Chivu - și nu mă refer doar la ilustrațiile copioase. Așezările ciudate, din ce în ce mai sărace, prin care trec călătorii în drumul de la Kathmandu spre Thorung La și retur sunt descrise în detaliu. Chivu intră în vorbă cu oamenii, le pune întrebări, mănâncă împreună cu ei, oferă bomboane copiilor și fotografiază totul. Se miră, se entuziasmează, se sperie uneori. Află de la șerpași chestiuni foarte intime. Le notează cu sinceritate și umor.

 

Că Marius Chivu s-a îndrăgostit de Nepal, nu încape îndoială; înaintea plecării acasă, se întreabă chiar cât l-ar costa să se mute acolo, „o perioadă”. Mai important mi se pare, însă, faptul că s-a îndrăgostit de „genul travel”. O proză de călătorie scrisă așa – simplu, amuzant, cu multe referințe culturale – se citește cu deliciu și se ține minte. Urez autorului multe, multe călătorii.

 

Trei săptămâni în Himalaya

Marius Chivu, Humanitas, 288 pag., 49 lei