[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Raluca Perţa publicat la: 29/02/2012
Ţinutul Celălalt - Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan

Ţinutul Celălalt - Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan

Această carte de poezie nu este o carte de poezie.

Este o poveste despre Spuki şi Lolo, un băieţel şi o fetiţă dintr-un orfelinat, care trăiesc într-o lume a lor, plină de minuni şi de pericole, unde totul este frumos şi crud, adevărat şi fals, unde se deschid mereu alte porţi, spre alte şi alte ţinuturi. Unde se poate călători dus-întors prin frigider, unde bau-bau sau moartea pândesc la tot pasul, unde se poate visa încrucişat, muri şi reînvia, călători în burta unui creion sau într-un cuptor încins.

 

Această poveste nu este o poveste: „I-am cunoscut pe Spuki şi Lolo în după-amiaza de 11 mai 2008, la sfârşitul unui atelier de scriere creatoare…”, citim pe coperta a patra mărturisirea autorilor. Spuki şi Lolo nu sunt doar doi orfani care suferă de sindromul Down, construind lumi compensatorii, sunt două fiinţe mici lipsite de dragoste, incapabile de dragoste, căutând dragostea.

 

Sunt două fiinţe stranii, neadaptate la real şi care imaginează lumi-sertar, care se închid şi se deschid, care se multiplică absurd şi fantastic. Ei există şi nu există. Sunt viaţă şi literatură. Ei îl caută pe Celălalt. Ruxandra Cesereanu şi Marius Conkan, pornind de la poveştile şi limbajele unor copii cu nevoi speciale, au reinventat – din perspectiva omului suprasaturat de cultură şi intelect – o poveste şi un limbaj pletorice, un univers de un barochism crepuscular, care oscilează între naturaleţe şi artificiu.

 

Ei rescriu literatura pentru copii, personajele, ţinuturile şi limbajele ei, abordând un soi de realism fantastic al tuturor posibilităţilor lingvistice şi imaginare. Aşa că veţi găsi în această carte literatură, poezie, poveste, spectacol lingvistic şi metaforic, limbaj intens autentic, dar şi excesiv stilizat. În orice caz, un alt fel de literatură.

Cesereanu, Marius Conkan, Cartea Românească, 224 pag., 24.95 lei