[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ema Stere publicat la: 24/08/2012
De ce regii şi reginele nu poartă coroană? - Prințesa Märtha Louise

De ce regii şi reginele nu poartă coroană? - Prințesa Märtha Louise

Scrisă de o prințesă adevărată în amintirea bunicului său, Regele Olav V al Norvegiei, această carte este și o poveste încântătoare, și o mică lecție de istorie.

În 1905, Alexander Edward Christian Frederik (în vârstă de doi ani) a sosit împreună cu părinții săi, Prințul Carl și Prințesa Maud, din Danemarca, pentru a deveni noua familie regală norvegiană. Au coborât de pe vapor în Kristiania (Oslo de astăzi) și și‑au asumat noua situație împreună cu nume noi, autohtone. Astfel, Prințul Carl a devenit Regele Haakon VII, Prințesa Maud a devenit Regina Maud, iar pruncul regal a fost rebotezat Olav. În cuvinte simple și însoțită de ilustrațiile tulburător de frumoase ale lui Svein Nyhus, cartea vorbește despre dragostea și entuziasmul cu care această familie a îmbrățișat obiceiurile noii sale țări, spunându-și unul altuia „Vrem să fim mai norvegieni decât norvegienii, chiar și cu coroanele pe cap.” Pentru micul Olav, însă, tocmai aici era marea problemă. Cum poți să te joci cu alți copii, dacă trebuie să porți coroană? Cum să te dai cu sania, să schiezi, să alergi, fără să deteriorezi prețiosul articol? Cum să te bucuri de copilăria ta?

 

Ce soluție a găsit familia regală norvegiană pentru a putea trăi „ca norvegienii”, aflați citind cartea. Copiii se vor amuza încercând să rezolve această problemă tehnică și vor fi încântați să descopere că și prinții pot fi buni tovarăși de joacă.

 

De ce regii și reginele nu poartă coroană?

Prințesa Märtha Louise, cu ilustrații de Svein Nyhus, trad. Speranța și Marian Brătescu, Nedion (2008), 12 pag., 29,83 lei