[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Ema Stere publicat la: 23/12/2011
Cărţi pentru copii:

Cărţi pentru copii: "Moș Crăciun" - Mauri Kunnas

Având subtitlul „O carte despre Moș Crăciun și spiridușii săi de pe muntele Korvatunturi din Laponia”, această minunăție viu colorată poate fi așezată cu încredere sub bradul oricărui copil.

Va fi răsfoită cu plăcere și de adulți. Construită ca un reportaj adevărat, ea prezintă activitatea agitată a celui mai iubit dintre moși și a ajutoarelor sale, spiridușii.

Finlandez el însuși, Mauri Kunnas are – pe lângă cunoștințe ample privitoare la subiectul cărții – talentul de a organiza planșele mari, pline de personaje, în tablouri complexe care spun mai multe povești deodată. Fiecare detaliu contează. Fiecare colțișor ascunde o poantă.

Recunoaștem aici experiența îndelungată a autorului ca desenator pentru copii, dar și pe aceea din zona caricaturii politice. Cât despre text, el este clar și simplu, lipsit de zorzoane, contrastând prin sobrietate cu veselia irezistibilă a imaginilor.

Aflăm etapele de fabricație a jucăriilor și ce nu trebuie să lipsească din inventarul sărbătorilor. Că trebuie să mănânci orez cu lapte în care se ascunde o migdală norocoasă, de pildă, nu știam.

Acum, că am citit cartea, cred că moșul o să vină și la mine. Locuiesc pe uscat.Kunnas explică destul de convingător și chestiuni complicate, precum ubicuitatea lui Moș Crăciun în noaptea de Ajun ori modul în care își colectează informațiile. În fond, „până și cel mai mic pachet este dus la destinație și nu contează dacă destinatarul se află pe mare sau pe uscat”.

 

Moș Crăciun - Mauri Kunnas
Mauri Kunnas, Cartea copiilor,
52 pag., 35 lei

Grupa de vârstă: 3-11 ani