[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 10/10/2012
Janka, la Teatrul Evreiesc de Stat

Janka, la Teatrul Evreiesc de Stat

Ororile regimului nazist şi drama trăită de milioane de evrei care s-au confruntat cu coşmarul lagărelor de concentrare au fost transpuse în piesa „Janka”, scrisă de Oscar Speace şi regizată de Toma Enache.

Spectacolul va avea loc pe 11 octombrie, la Teatrul Evreiesc de Stat. Personajul principal, Janka Festinger, interpretat de Maia Morgenstern, s-a născut la Sighel la 16 noiembrie 1916 şi a murit în 1994, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David şi Osacr Speace în piesa care-i poartă numele. 

Povestea Jankăi dezvălui în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemţii ocupau Sighetul şi procesul de exterminare a evreilor era început. În luna mai, zece mii de evrei au fost înghesuiţi în vagoane de marfă, fără mâncare şi apă, fără aer, iar după opt zile de mers aveau să ajungă la Auschwitz. 

La 7 octombrie 1945, după eliberarea din lagăr, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1950, după moartea unchiului, scrisoarea ajunge la sora Jankăi şi aceasta o păstrează în siguranţă zeci de ani. 

“Această piesă este o mărturisire, un document de viaţă tulburător, un act de respect faţă de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigăt venit din altă lume către cei care au rămas şi către memoria noastră care se şterge”- Maia Morgenstern.

Taguri: