[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 30/11/2011
Obiective turistice din Bucureşti: bisericile vechi din centrul oraşului

Obiective turistice din Bucureşti: bisericile vechi din centrul oraşului

Ce i-ați arăta unui străin în Bu­cureşti? Aparent, sunt doar câteva opţiuni: Ateneul, Casa Po­porului, Centrul Vechi. Însă, puţini dintre noi numără bisericile vechi din inima urbei printre obiectivele turistice.

Valentin Mandache este expert în case de epocă şi market analyst speciali­zat pe piaţa construcţiilor istorice şi etnografice. Scopul său este să implementeze în România un concept foarte popular în vestul Europei: valorificarea pa­­trimoniului istoric din punct de vedere comercial.  Între timp, organizează tururile arhi­tecturale „Case de Epocă”. Pornim pe traseul intitulat „arhi­tectura bisericească”. Punct de plecare: Biserica Stavropoleos. Punct de sosire: Biserica Bucur Ciobanul.


Stavropoleos

Sâmbătă. Ora 12. Ne adu­năm o mână de oameni în faţa bisericii Stavropoleos. „Pro­babil una dintre cele mai frumoase clădiri religioase din întreaga lume a bi­sericii răsăritene.” Construită în stil brân­­covenesc, mica bise­rică este bogat de­corată cu motivul funiei, o panoplie de flori renascentiste, detalii orientale. Este ultima lucrare de restaurare a arhi­tectului Ion Mincu.


Gabroveni

Următorul popas îl facem la Biserica Gabroveni. Uşa prin­­cipală, în interior, este încadrată de portretele regale ale înte­me­ietorilor: Elisabeta şi Carol I. Jilţurile monarhilor, din lemn masiv, sculptate cu migală, se regăsesc în mai multe biserici din ţară, după normele ritului ortodox, povesteşte istoricul.


biserica ruseascaBiserica Rusească

Nu părăsim zona istorică şi, traversând Lipscanii şi Blănarii, ajungem în faţa celui mai mare monument art-nouveau din Bucureşti, Biserica Rusească. În graba zilnică, s-ar putea să nu observaţi vulturul bicefal al Rusiei sau serafimul de pe zidul din exterior. Cu puţină bunăvoinţă, un binoclu şi o mi­nimă informaţie la purtător, puteţi observa portretul ţarinei Alexandra, în medalion, pe unul dintre pereţii exteriori.


Biserica Colței

Biserica Colţei e o construc­ţie cu ornamente complicate şi coloane legate în funii de piatră. Detaliile sunt baroce: sim­bolizarea rarisimă a unui pe­lican şi a unei scoici.


Sf. Gheorghe Vechi

Tot bucuria detaliului face spe­cial şi următorul obiectiv: Sfântul Gheorghe Vechi. Acesta este străjuit de felinare cu gaz aerian, un combustibil spe­cial obţinut din cărbune. Cea mai mare biserică a Bucureştiului, Sfântul Spiridon Nou, are în interior picturile în stil renas­centist ale lui Gheorghe Tăttărăscu.

 

Radu Vodă și Biserica lui Bucur

Turul de weekend se încheie cu mănăstirea Radu Vodă, pe al cărei deal urcă un drum vechi, pavat cu piatră de râu. Peste drum, Biserica Bucur Ciobanul apare simplă şi curată, cu pereţii albi şi bârnele din lemn.

 

Detalii despre tururile culturale pe www.casedeepoca.wordpress.com