[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 11/04/2012

MNIR a redeschis expoziția „Tezaur istoric”

MNIR a redeschis expoziția „Tezaur istoric”

Evenimentul marchează aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a României, la 8 mai 1972. Tot cu această ocazie a fost lansat site-ul unui nou proiect al Muzeului Naţional de Istorie a României, „Oameni, locuri şi comori”.

„Tezaurul Istoric”, cea mai importantă expoziţie a muzeului accesibilă publicului, a fost închisă între 28 februarie şi 11 aprilie 2012 pentru lucrări de refacere şi modernizare.

 

În acest sens a fost achiziţionat un număr de vitrine moderne şi expuse o serie de piese de mare valoare istorică şi artistică, unele inaccesibile publicului larg în ultimii 10 ani, sau altele, de o mare valoare, care nu fuseseră expuse niciodată. Astfel, publicul va putea admira superbele tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina şi Craiova (sec. IV a. C.), tezaurele dacice de la Sâncrăieni, Surcea, Coada Malului, Herăstrău şi Senereuş (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Coşoveni (sec. V-VII p. C.).De asemenea, vor fi expuse câteva capodopere ale artei metalului preţios din epoca modernă, între care o rafinată fructieră, donată de regina Marii Britanii - Victoria - cu ocazia căsătoriei nepoatei ei Maria, cu principele moştenitor al României - Ferdinand, o altă elegantă şi rafinată fructieră realizată pentru Casa Regală a României de către marele bijutier german - Paul Telge, precum şi un set de birou care a aparţinut reginei Maria, precum şi două casete de argint care au aparţinut aceluiaşi personaj istoric.Tot în noua expoziţie a Tezaurului poate fi admirată Coroana de Oţel a regilor României, realizată cu ocazia proclamării Regatului, în 1881, la Arsenalul Armatei din Bucureşti din oţelul unui tun, marca Krupp, capturat de soldaţii români de la armata otomană în 1877, cu ocazia Războiului de Independenţă.Pe lângă aceste noutăţi, expoziţia va avea mai multe panouri conţinând informaţii privind vechile tehnicii de prelucrare a metalelor preţioase pe teritoriul României din epoca neolitică (cca. 4500 a. C.), până în secolul al VII-lea p. C., sau date esenţiale privind istoria descoperirii şi recuperării celor mai importante tezaure din colecţia muzeului.Aceste lucrări, realizate în luna martie şi la începutul lunii aprilie, sunt numai o parte a unui proces mai amplu de modernizare a expoziţiilor Muzeului Naţional de Istorie a României, care vor fi extinse şi la prezentarea copiei Columnei lui Traian, care vor fi realizate în cursul acestui an.Lansarea site-ului "Oameni, locuri şi comori" - www.oamenisicomori.ro

Site-ul prezintă istoria dramatică a marilor tezaure din aur şi argint din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României.
Pe lângă soarta pieselor din aur şi argint, care alcătuiesc aceste tezaure, site-ul va prezenta şi destinul oamenilor care le-au descoperit, le-au recuperat sau le-au studiat, deoarece pentru cei mai mulţi dintre aceştia, viaţa nu le va mai fi la fel ca înainte, după ce întâmplarea le-a scos în cale aceste obiecte.

Datele despre istoria zbuciumată a tezaurelor se bazează pe informaţii inedite oferite de documentele de arhivă, sau recuperate din presa vremii sau din lucrări ştiinţifice, greu accesibile sau uitate.

De asemenea, situl va prezenta, pentru prima oară şi locurile unde au fost descoperite marile tezaure păstrate în colecţia muzeului, peisajul în care în urmă cu multe milenii sau secole, posesorii obiectelor de aur şi argint le-au dedicat zeilor, le-au luat cu ei, în drumul spre "lumea de dincolo" sau pur şi simplu, le-au pus la adăpost, în momente de mare restrişte.