[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 18/01/2012

Expoziţie Portret/Atelier la MŢR - Dumitru Şchiopu

Expoziţie Portret/Atelier la MŢR  - Dumitru Şchiopu

Muzeul Naţional al Ţăranului Român iniţiază seria de Portrete / Ateliere dedicate meşterilor bătrâni şi centrelor de meşteşuguri pe cale de dispariţie.

Expoziţiile şi exerciţiile vizuale încearcă să reconstruiască şi să recupereze, sub semnul urgenţei, poveştile şi reperele pe care le oferă încă meşteşugurile tradiţionale. Organizatorii au ales ca prim exerciţiu schiţarea unui portret / atelier de olar rămas printre ultimii care mai lucrează olărie în Vlădeştii de Vâlcea, Dumitru Şchiopu.

 

Radiografia îşi propune să urmărească contururile unei perioade de peste 60 de ani, în care profilul meşterului se recompune pornind de la adevărul meserie furate şi reinventate, personalizându-şi ceramica de la oalele de rând lucrate pentru gospodărie şi pentru sărbătorile de moşi la creaţii artizanale sau populare unicat aşa cum erau denumite în perioada anilor '70 – '80.

 

Construite pe mai multe registre, expoziţiile dezvăluie o anume stratigrafie care adună împreună o serie de priviri compuse pentru a descoperi vizitatorilor mai multe niveluri de lectură a temei: arhivarea tradiţiei prezentă în relaţia colecţiei de muzeu cu obiectul patrimonializat, istoria meşteşugului, acea mitologie personală care dă autenticitate şi individualitate profilului de meşter cercetat, observarea unei tipologii specifice ceramicii de Vlădeşti, vechi centru de ceramică românesc, ritmate din unghiurile de vedere ale documentării etnografice, antropologice şi nu în ultimul rând artistice.

 

Curator: Lila Passima

Vernisaj:marţi, 24 ianuarie 2012, ora 17.30, Sala Irina Nicolau

Demonstraţie / atelier la vernisaj: Eugen Pătru, olar din Vlădeşti, ucenicul lui Dumitru Şchiopu

Program de vizitare:până pe 29 februarie 2012, de marţi până duminică, 10.00 – 18.00