[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 1/02/2012
Expo: Viața urbană în Moldova și Muntenia 1830-1916

Expo: Viața urbană în Moldova și Muntenia 1830-1916

Evoluția orașului românesc este surprinsă într-o expoziție care reunește documente și imagini păstrate cu grijă în muzeele din țară și la Arhivele Naționale ale României.

Organizată tematic, expoziția foto-documentară înfățișează urbea, de la regulamentele organice (1831), până la planurile și schițele de clădiri conturate în 1916. Veți putea studia planul portului Constanța (1907), dar și harta Brăilei de la 1888. „Brăila s-a dezvoltat concentric. Turnu Severin a crescut în jurul portului, iar Bucureștiul și Iașul s-au construit într-un haos total, după cum arată planurile de atunci”, explică Florica Bucur, referent superior la Arhivele Naționale.

Ce ne-a atras atenția? Un tabel de la 1867 care cuprinde principalele alimente: „beuturi: oțetulu, rachiulu, spirtu, vinulu, cafeua, fideua, grușu, piperiulu”, și lista e mult mai lungă. De asemenea, tipurile sociale sunt exemplificate în cadrul expoziției: membrii protipendadei, comercianții (plăcintarul, vânzătorii ambulanți de carne sau negustorul de cireșe), funcționarii și țăranii. Cele 17 panouri și 13 vitrine expuse conțin acte, hărți, litografii, fotografii. Veți observa cu siguranță documentul prin care s-a pus „fundamentul Liceului Lazăr”, semnat de Majestățile lor Carol și Elisabeta. 

 

Deschisă până la 10 iunie 2012,

Arhivele Naționale ale României,

Bd. Elisabeta 49,
intrarea liberă