[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Patricia Marinescu publicat la: 10/01/2014

Sunetul lui 2014

Sunetul lui 2014

Lista celor mai bune concerte care au avut loc în România, în 2013, nu este foarte lungă. La fel, nici 2014 nu s-a anunțat foarte „primejdios” pentru tensiunea iubitorilor de muzică.

Ne amintim de megashow-ul Roger Waters, urmat de o liniște și o uitare lesne de înțeles pentru unii (nu am mai văzut nicio postare pe Facebook, nu am mai auzit, văzut niciun semn de exaltare la radio ori tv), de festivalurile de pe beton, dar și de cele din natură, de Slash & Co – deschizătorii de drum (februarie 2013) – de altfel, un concert bun, la fel si de al patrulea concert Sting. În 2013 au mai fost Depeche Mode, Swans, Avishai Cohen, Joe Satriani, dar și prima ediție de Rockstadt Extreme Fest (la Râșnov).

Ce ne așteaptă anul acesta? Câteva concerte foarte mari și multe mai mici. Foarte mari aka foarte importante, pentru că este posibil ca publicul să nu fie cel care le va da dimensiunea. În același timp, multe evenimente cu tradiție nu au fost încă anunțate.

Mai întâi, în ianuarie, pe 24, moldovenii Zdob și Zdub concertează la aniversarea a 6 ani de Hard Rock Cafe. Patru zile mai târziu, la Silver Church, avem seară metal: concert Iced Earth, Warbringer (SUA), exponenti ai thrash metalului, si Elm Street (Australia), trupă heavy metal.

Pe 20 februarie, pe scena de la Sala Polivalentă urcă Deep Purple. Acum rămâne de văzut dacă vocea, chitara, tobele vor suna (bine). Dacă nu, ne mulțumim doar să vedem (sau revedem) legendele? Dacă nu, poate alegeți unele mai „dure”, pe 24 martie, în cadrul Metal All Stars, de la Romexpo. Se anunță Phil Anselmo, Zakk Wylde, Max Cavalera sau Udo Dirkschneider.

La Sala Radio revina una dintre cele mai delicate, expresive și dedicate pianiste: Hiromi Uehara. De data aceasta va concerta solo, pe 25 martie. În aceeași seară, la Sala Palatului, Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică se reunesc într-un concert care va prezenta cel mai nou proiect al celor trei, Pasărea Rock.

În cadrul Jazz Night Out, Dhafer Youssef 4tet Birds of Requiem concertează la Sala Radio, pe 10 aprilie. „Dacă m-aş fi născut în Africa aş fi bătut la tobe. Dacă eram din New York aş fi cântat la saxofon. Dar s-a întamplat să mă nasc în Tunisia, aşa că voi cânta la oud.” Youssef a colaborat cu Paolo Fresu, Nils-Petter Molvaer, Tigran Hamasyan, Eivind Aarset, Bugge Wesseltoft, Omar Sosa, Uri Caine, Jon Hassell sau Markus Stockhausen. Pe scena Sălii Radio din Bucureşti vor fi prezenţi și Kristjan Randalu – pian, Phil Donkin – contrabas, Chander Sardjoe – tobe.

Tot în aprilie revine bateristul Mike Terrana. Mai exact, pe 16 într-un concert tribut Michael Jackson, la Sala Palatului.

Poate cel mai tare concert al anului se anunță a fi Peter Gabriel, programat pentru 8 mai. Totuși, avem emoții legat de locul de desfășurare: Pavilionul Central Romexpo. Însă ne vom pronunța la fața locului.

Pe 15 mai, la Sala Palatului, concertează MarizaCălcând pe urmele unor artiste ca Amália Rodrigues, Carlos do Carmo sau Misia, Marisa dos Reis Nunes sau pe scurt Mariza a devenit unul dintre principalii promotori ai genului fado în lume.

Electric Castle Festival și-a anunțat perioada de desfășurare – 19-22 iunie, dar și numele care vor cânta în apropierea Castelului Banffy, Cluj-Napoca: Rusko, Kraak and Smaak (LIVE), Wilkinson feat. Visionobi, Foreign Beggars (LIVE), Delta Heavy ș.a.

Tot pe 19 iunie, dar la Arenele Romane, va urca pe scenă Tori Amos. Pentru a doua oară la București, artista își prezintă acum cel mai recent album lansat, Unrepentant Geraldines.

Pe 25 iunie, la Sala Palatului avem parte de o prezență onorantă și inedită, având în vedere sala. Bob Dylan revine la București, în același Neverending Tour.

Arenele Romane găzduiesc și al doilea concert pe care Billy Idol îl susține la București. Pe 29 iunie, aici vor răsuna hiturile punk-rockerului american, dar și piese care se vor afla pe următorul său album, programat să fie lansat în toamna acestui an. 

În aceeași zi, dar pe domeniul Palatului Mogoșoaia, are loc prima ediție a Wonder Day - cap de afiș Asaf Avidan. Organizatorii declară că noi nume vor fi anunțate curând.

Un concert așteptat cu precădere de către publicul feminin este 30 Seconds To Mars. Face parte din turneul Love Lust Faith + Dreams și a fost anunțat pentru data de 5 iulie, la Romexpo. 

Așteptăm noua ediție a B'Estfest. Mutat acum pentru a doua oară la Palatul Mogoșoaia, evenimentul este anunțat să aibă loc în perioada 31 iulie – 2 august.  ANULAT

Pe 28 iulie, la Romexpo, se anunță primul concert Dream Theater din ultimii 12 ani. Evenimentul face parte din turneul mondial al americanilor, „Along The Ride 2014”. Prețul biletelor variază, în funcție de locul ocupat, de la 140 la 220, ajungând până la 460 de lei. Deși supranumită „cea mai bună trupă progressive metal din toate timpurile” vă anunțăm că locul acesta a fost ocupat cu mult timp înainte de... Rush. Părerea noastră. Totuși, concertul nu trebuie ratat, se numără printre cele mai bune apariții ale anului.

Artmania, Sibiu, 7-9 august. Printre numele confirmate se numără: Peter Hammill, Tides From Nebula, Crematory, Therion și Zdob și Zdub. Prețul biletelor variază de la 50 lei la 180 de lei, în fucnție de zi și scena aleasă.

A doua ediție Rockstadt Extreme Fest, se va desfășura în perioada 14-16 august, tot la Râșnov. Sunt confirmate: Katatonia (Suedia), Rotting Christ (Grecia), Dagoba (Franța), Mors Principium Est (Finlanda), GrandExit (Suedia), Obituary (USA), The Agonist (Canada), Born From Pain (Germania), Eryn Non Dae (Franța). Prețul abonamentelor este de 150 de lei. De asemenea, există poosibilitatea cumpărării unui abonament VIP Backstage – 250 lei, care reprezintă acces în culise, întalnire cu trupa preferată, autografe, poze cu artiștii, abonament ediția 2015 și tricou oficial.

Pe 27 septembrie are loc ediția de toamnă a Metalhead Meeting, la Arenele Romane. Cap de afiș: Paradise Lost. Prețul biletelor, până la 1 august, este de 80 lei și 110 lei, iar după această dată - 100 lei și 130 lei, iar în ziua evenimentului acestea costă 120 și 150 lei.

Unul dintre cei mai valoroși basiști, Victor Wooten, concertează la Sala Radio, pe 23 octombrie, alături de fratele său – Elijah „Regi” Wooten (chitară),  Karlton Taylor ( clape), Derico Watson (tobe) și de vocalista Krystal Peterson. Biletele se găsesc la trei categorii de preț: 85, 125 și 145 lei.

Poate cel mai tare concert al anului - având în vedere că vorbim despre un artist în plină expansiune - este cel al prolificului Jack White. Acesta va urca pe scena din Pavilionul Central sl Romexpo, la 9 noiembrie, în cadrul turneului de promovare al celui mai recent album, Lazaretto.

Suedezii Europe revin la București, pe 17 noiembrie, la Sala Palatului. Ce ne-a (mai) atras atenția a fost prezentarea făcută de promoterul român: „Lorzii Rock-ului”... După ce în 2012 încă susțineam că „mă-ta are cratimă”, acum are și rockul. Cât despre rangul atribuit, penibil! Prețurile biletelor sunt și ele demne de același atribut: de la 150 lei la 350 lei.

Sala Palatului găzduiește în seara imediat următoare British Legends Night. Din program: The Yardbirds, The Animals, The Troggs, Mungo Jerry. Evenimentul, credem noi, nu necesită niciun fel de prezentare...

Încă sperăm la vești mai bune!

Taguri: