[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 7/10/2012

Audi A3: high-tech în format compact

Audi A3: high-tech în format compact

Noul Audi A3 tocmai a ieşit pe piaţă. Primele livrări au fost făcute clienţilor încă din luna septembrie. Aceştia pot alege între liniile de echipare Attraction, Ambition sau Ambiente, între lumini ajustabile, trapă panoramică din sticlă şi multe altele.

Atitudine sportivă

Noul Audi A3 aduce calităţile clasei de lux în segmentul compactelor premium. Maşina în trei uşi este un pachet deplin tehnologizat cu sisteme precum noua platformă de infotainment şi drive assist. Tehnologia Audi Ultra menţine o greutate scăzută. Doar o maşină uşoară poate fi cu adevărat sportivă şi eficientă. În versiunea de bază, 1.4 TFSI, noul Audi A3 cântăreşte doar 1,175 kg – de departe cea mai bună valoare în domeniul competitiv.

Comparativ cu modelul precedent, inginerii au redus greutatea maşinii cu până la 80 kg, în funcţie de motor, inversând încă o dată spirala de greutate şi ridicându-se astfel la principiul de construcţie Audi Ultra. Noul Audi A3 are o atitudine sportivă şi este, în acelaşi timp, eficient pe şosea.

Motor

Noul A3 iese pe piaţă cu un motor TDI şi două TFSI; cilindreele variază de la 1.4 la 2.0 litri, iar puterea de la 122 cp la 180 cp. Toate cele trei motoare urmăresc filosofia Audi, iar tehnologiile platformei modulare de eficienţă ajută, de asemenea, la îmbunătăţirea economisirii de combustibil.

În comparaţie cu modelul anterior, economia de combustibil s-a îmbunătăţit în medie cu 12 procente. Motorizarea 2.0 TDI, de exemplu, atinge un consum de combustibil de 4.1 litri la 100 de km, echivalentul a 106 grame la o sută de km de emisii CO2. În următoarele luni, Audi îşi va extinde gama de motoare. În curând se va lansa o versiune extrem de eficientă de 1.6 litri TDI, care are un consum de doar 3.8 litri diesel la o sută de km (99 grame de CO2). Încă un aspect important îl constituie 1.4 TFSI cu tehnologie cilindru-la-comandă. În partea de sarcină operaţională, închide doi dintre cei patru cilindri. Alte sisteme cu emisie redusă sunt în curs de pregătire, inclusiv un motor alimentat de durabilul Audi e-gas.

La lansarea sa, 1.8  TFSI este oferit în varianta S tronic cu şapte trepte de viteză. 1.4 TFSI şi 2.0 TDI sunt legate printr-o transmisie manuală cu şase trepte. Şasiul sofisticat al noului A3 combină plăcerea sportivităţii, confortul la un nivel ridicat şi o stabilitate impresionantă. Sistemul de servodirecţie are un impuls electromecanic eficient. Sistemul de stabilitate ESC integrează diferenţialul electric autoblocant, ceea ce face ca handling-ul să fie mai omogen şi mai rapid la limita de viraj a vehiculului, în curbe rapide.

Sistemul opţional Audi drive select (standard pentru versiunea Ambition) permite şoferului să varieze funcţionarea motorului, a sistemului de servodirecţie şi S tronic-ul, în diferite moduri. Sistemul include, de asemenea, amortizarea ajustabilă opţională, cruise control, lumina şi sistemul de climatizare ajustabile.

Dimensiunea pneurilor variază între 16 şi 18 inchi în diametru, iar şasiul sport poate fi comandat în două versiuni diferite.

Design

Fiecare element de design este precis şi expresiv. Cu o capotă mică, aripile proeminente şi stâlpii puternic înclinaţi subliniază linia orizontală. Compactul premium are 4,24 metri lungime, 1,78 metri lăţime şi 1,42 metri înălţime. Comparativ cu modelul anterior, ampatamentul a crescut la 2,60 metri. Grila mare, hexagonală şi cu un singur cadru a radiatorului, domină în partea din faţă. Ca o opţiune, Audi oferă farurile Xenon împreună cu lumini de zi LED.

Interiorul continuă stilul sportiv. O curbă încastrată marchează lungimea panoului de instrumente. O construcţie mică şi suplă pare să treacă peste consola centrală. Duzele mari de aer, rotunde în design-jet, panoul de interfaţă al utilizatorului pentru sistemul de control al climei şi un set sculptural al tapiseriei – toate dictează caracterul clasei de lux în A3. Scaunele şi volanul sunt noile evoluţii, iar controalele maşinii sunt clare şi intuitive pentru utilizator. Capacitatea de încărcare a portbagajului este de 365 de litri.

Networking cu mediul

Noul Audi A3 oferă soluţii opţionale în zonele de sisteme de „mobile infotainment” şi „driver assistance”, care sunt în întregime noi pentru acest segment. Cu ajutorul serviciilor online perso­nalizate, oferite sub marca Audi Connect, se navighează uşor pe Internet şi sunt furnizate rapid conducătorului auto informaţiile cheie – într-un format uşor de înţeles.

O gamă de componente opţionale de infotainment este oferită pentru a face utilizarea de noi servicii mai uşoară. Este sistemul de navigaţie MMI plus cu MMI touch. Acest sistem high-end impresionează cu un monitor super plat, de şapte inci, care se extinde electric şi un nou concept de control, care integrează MMI touch în rotiţa de control. Audi Phone Box conectează telefoanele mobile la vehicul într-un mod convenabil, iar sistemul de sunet Bang & Olufsen oferă plăcerea Hi-Fi.

Pentru confort, Audi oferă sisteme de asistenţă care vin direct din clasa de lux. Acestea variază de la cruise control adaptiv la Audi side assist (asistenţa laterală), de la Audi lane assist (asistentă de bandă) activ la sistemul de siguranţă Audi pre-sense basic.

Sistemul de informare a şoferului cu recomandare de odihnă este standard la liniile de echipament Ambition şi Ambiente.