[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 9/11/2016
Bucureşti Sensory Toy, The Therapeutic Design: expoziție-atelier, la Asociația Tottoro, pe 10 noiembrie, ora 18:30

Sensory Toy, The Therapeutic Design: expoziție-atelier

Sensory Toy, The Therapeutic Design: expoziție-atelier

Ce se întâmplă când un artist acceptă provocarea de a crea jucării și obiecte terapeutice senzoriale? Veți vedea la vernisajul expoziției-atelier „Sensory Toy, the Therapeutic Design”, organizat de Asociația Tottoro.

Ce se întâmplă când un artist acceptă provocarea de a crea jucării și obiecte terapeutice senzoriale? Veți vedea la vernisajul expoziției-atelier „Sensory Toy, the Therapeutic Design”, organizat de Asociația Tottoro. Expoziția are loc la sediul Asociației Tottoro (Făinari nr. 45A), în data de 10 noiembrie, începând cu ora 18:30. Vernisajul este completat de concertul trupei dramatic lounge „Cats în the Rain, iar copiii prezenți la eveniment vor putea participa la ateliere surpriză.

Obiectele din cadrul expoziției sunt concepute Mihaela Șchiopu, artist vizual, și realizate alături de un grup de makeri entuziaști, prin combinarea inovatoare a materialelor și utilizarea lor în scopuri noi.

Toate obiectele pe care le veți vedea în cadrul expoziției sunt nerăbdătoare să-și spună micile lor istorioare copiilor diagnosticați oncologic, copiilor cu autism, deficiențe multisenzoriale, dizabilități locomotorii sau intelectuale. Obiectele sunt create în dorința de a îi ajuta pe copii multă vreme de-acum înainte, să le fie prieteni credincioși care să-i însoțească, să-i amuze și să-i aline. Echipa de creație a stat de vorbă cu copiii internați în secția de oncopediatrie a Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ și, ca urmare a dorințelor lor, a creat și experimentat obiecte, a cercetat felul în care copiii se apropie de ele și ce anume le aduce bucurie.

Așa s-a născut o poveste (brand cum spun oamenii mari) care poartă numele NOBO-NOBO. Adică lumea în care vă veți întâlni cu făpturi pitice, dar și mai măricele, din fel și fel de materiale, marionete, poteci senzoriale, instrumente muzicale, perne cu brațe parfumate dar și pernuțe mângâioase pentru genunchi.

Conceptul „Snoezelen” sau mediu multisenzorial controlat este o formă de terapie care constă în interacțiunea dintre pacient și terapeut într-un mediu relaxant sau stimulativ numit cameră Snoezelen sau camera multisenzorială. În camera multisenzorială stimularea poate fi controlată, intensificată sau redusă, camera fiind echipată și amenajată în concordanță cu nevoile pacientului.

Prima cameră Snoezelen fost creată de în anii ’70 de Jan Hulsegger și Ad Verheul, terapeuți ai Institutului pentru tratarea persoanelor cu dizabilități intelectuale „De Hartenberg” din Olanda, care au organizat cu ocazia târgului anual de vară al institutului un cort experimental în care au poziționat diverse obiecte care stimulează simțurile: oglinzi, proiecții pe ecrane, ghirlande cu fibre luminoase, piscine cu bile de cauciuc, căpițe de fân, hamace, instrumente muzicale, obiecte tactile, sticle cu arome, fructe și gustări etc. Acest cort s-a bucurat de enorm succes în rândul persoanelor cu deficiență severă care suferă prin natura afecțiunii lor, de deprivare senzorială cronică. La ora actuală camerele și obiectele terapeutice mutisenzoriale sunt utilizate în terapia  copiilor cu dizabilități și autism, pentru ameliorarea stării fizice și psihice a copiilor diagnosticați cu o afecțiune oncologică, în tratarea pacienților cu demenţă, leziuni cerebrale, Alzheimer, precum ş̦i pentru ameliorarea stării celor care suferă de dureri cronice.

Proiectul Sensory Toy, The Therapeutic Design își propune să creeze o comunitate de persoane creative, care să însenineze zilele lungi pe care copiii le petrec în spital sau acasă, în pat… până când saloanele din spital vor deveni ele însele povești și până când copiii bolnavi vor pleca din spitale însoțiți de un prieten din gama jucăriilor multisenzoriale.

Mihaela Șchiopu este artist vizual, conferențiar la  Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, psihoterapeut, art-terapeut, specialist terapie multisenzorială, doctor în arhitectură și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

Asociația Tottoro a făcut muncă de pionierat în domeniul terapiei multisenzoriale din România. Asociația a deschis primele camere terapeutice multisenzoriale din România, a instruit primii specialiști români în terapia multisezenzorială, a publicat primul studiu românesc despre beneficiile acestei terapii și a creat un blog de informare a specialiștilor: www.tottoro.ro.

Proiectul „Sensory Toy Makerspace”, din cadrul căreia face parte expoziția, este derulat de Asociația Tottoro și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Detalii pe nobonobo.ro