[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 25/10/2011
Lansare de carte în cadrul FNT: „George Löwendal, un artist în luminile rampei”

Lansare de carte în cadrul FNT: „George Löwendal, un artist în luminile rampei”

La sediul Fundaţiei Löwendal va avea loc luni, 31 octombrie, lansarea albumului „George Löwendal, un aristocrat în luminile rampei” dedicat personalităţii remarcabilului om de teatru şi publicat la Editura ICR în limbile engleza si română.

Ediţia engleză a albumului a fost lansată odată cu vernisajul retrospectivei organizate de Fundaţia Löwendal la Institutul Cultural Român din capitala Republicii Cehe cu prilejul Quadrienalei de Scenografie şi Arhitectură Teatrală, Praga, 16–26 iunie 2011.

Lansarea albumului va fi urmată de un dialog cu tema “George Löwendal şi sincronismul formelor europene” în cadrul cărui vor lua cuvântul Ruxandra Garofeanu, președinta Centrului Cultural Art Society, Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român și George Banu, eseist și profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris.

Pictor, grafician, pedagog şi maestru al primelor generaţii de artişti plastici din România postbelică, George Löwendal (1897, Sankt-Petersburg – 1964, Bucureşti) a fost şi un remarcabil om de teatru. Născut într-o familie danezo-rusă cu origini nobiliare, format în Rusia avangardelor artistice, s-a afirmat ca pictor decorator în Bucureştiul anilor ’20, devenind, ulterior, timp de aproape un deceniu, scenograful Teatrului Naţional din Cernăuţi.

În Cernăuţi a creat decoruri de referinţă şi a înfiinţat, în 1928, primul teatru profesionist de marionete din România. Receptiv la mutaţiile scenei începutului de secol XX (futurism, constructivism, expresionism), a susţinut prin întreaga sa operă mişcarea de teatralizare a teatrului, fiind colaboratorul apropiat al celor mai însemnaţi regizori români şi trezind admiraţia celor mai exigenţi critici şi artişti ai timpului său.

Lansare de carte: „George Löwendal, un artist în luminile rampei”
Luni 31 octombrie 2011
Sediul Fundaţiei Löwendal  din P-ţa Cantacuzino, nr.1