[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 29/08/2012

Cinci lungmetraje în competiţia Anim’est 2012

Cinci lungmetraje în competiţia Anim’est 2012

Cele cinci lungmetrajde de la Anim’est vor aduce în competiţie tot atâtea sortimente de animaţie, trecând prin rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi.

Zeci de scurtmetraje din celelalte două competiţii internaţionale vor fi prezentate în cele nouă zile de festival.

„Ceea ce veţi vedea anul acesta în competiţia de lungmetraj va fi o călătorie interesantă în trecut, prezent şi viitor, acoperind cam tot ceea ce este actual în animaţia internaţională. De la alb-negrul stilizat a lui Alois Nebel până la incursiunea în lumea fantastică din Călătoria spre Agartha. Anul acesta am stabilit un record de scurtmetraje primite pentru competiţia internaţională: 900 de intrări. Cele 45 de scurtmetraje selecţionate reprezintă un mix între cele mai diversificate stiluri de animaţie”, spune directorul festivalului, Mihai Mitrică.

Alois Nebel (r. Tomas Lunak) va fi proiectat în premieră naţională la festival. Propunerea Cehiei pentru Oscarul de anul acesta este o animaţie alb-negru extrem de ataşantă: spre sfârşitul anilor ’80, un dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea.

Cu un stil diferit, dar cu aceeaşi tehnică, este realizat şi Gordo, calvo y bajito/Fat, Bald, Short Man (r. Carlos Osuna), o comedie amăruie despre complexele unui bărbat de vârstă mijlocie.

Lista continuă cu un film care va face deliciul fanilor anime: Children Who Chase Lost Voices from Deep Below. Animaţia japoneză este semnată de Makoto Shinkai, regizor numit de critici „noul Miyazaki”.

Papa, soy una zombi/Daddy, I’m a Zombie este o animaţie spaniolă în 3D nominalizată la Premiile Goya 2012, semnată de Joan Espinach şi Ricardo Ramon.

Animatoarea americană John C. Gratz, inventatoarea tehnicii păpuşilor din argilă pictată şi câştigătoarea Oscarului pentru scurtmetraj în 1992, revine şi ea în competiţie cu Lost&Found.

Competiţia filmelor studenţeşti numără 32 de titluri, printre care Sunset Flower Blooming, Jack and Chuck, L'ère bête şi Red, în timp ce Germania, invitata specială, prezintă şase filme din patru şcoli diferite.