[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 1/02/2012
Rebreanu şi Minulescu, vecini de palier

Rebreanu şi Minulescu, vecini de palier

Peste drum de Cotroceni, într-un bloc cu trei etaje, pe aceeaşi scară, au locuit familiile Rebreanu şi Minulescu, la apartamentele 11 şi 12. Interfon 5 şi 6, de curiozitate. Acum, aici, sunt două muzee memoriale.

Cei doi scriitori, prieteni de altfel, au cumpărat locuinţele în 1934, Rebreanu pentru fiica sa, Puia Florica, iar Minulescu, sătul de cafenelele de pe Sena, se mută aici pentru că avea nevoie de un loc pe malul Dâmboviţei unde să creeze. Renovarea celor două muzee era în toi când am ajuns. Vopseaua nici nu se uscase bine, însă mare parte din tablouri şi icoane erau rânduite deja la locul lor. Cărţile tocmai îşi regăseau locul pe rafturi şi fiecare lucruşor era repus în locul pe care l-au ales proprietarii de drept. Turul ghidat ni l-a oferit Corneliu Lupeş, coordonatorul celor două micro-muzee.

Apartamentul Rebrenilor

Părintele lui Ion a cumpărat apartamentul cu patru camere cu împrumut de la Casa Corpului Didactic. Nu a locuit aici, însă venea aproape zilnic în vizită la fiica sa. Biroul prozatorului îl reconstituie pe cel din casa de la Valea Mare, Argeş – singura proprietate a lui Rebreanu –, iar biblioteca este înţesată de volume în germană. Pe birou, într-o dezordine organizată, ustensile de scris, cuţite de scrisori, trei pipe şi un ceas de buzunar, cartea de rugăciuni. Camerele sunt decorate cu portrete, caricaturi şi chiar „peniţe” ce poartă semnătura autorului Răscoalei. Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu şi Miliţa Pătraşcu sunt „expozanţii”. "Biedermeyer, garnitura de mobilă din centrul camerei, a fost un cadou oferit de romancier soţiei”, spune Corneliu Lupeş. Am aruncat o privire şi în bucătărie: o colecţie de vase de ceramică pe care Puia, fiica lui Rebreanu, a intitulat-o „Someşanca”.

muzeu-rebreanu3.jpgPillat, în gazdă la Rebreanu

Cea mai mică dintre camerele Rebreanu a fost împrumutată Colecţiei Pillat, donată de scriitoarea Monica Pillat-Săulescu Muzeului Naţional al Literaturii, de care aparţin cele două locuinţe. Cărţi, fotografii, obiecte de mobilier, un şevalet şi două tapiserii îmbracă încăperea. Ne atrage atenţia o pereche de pantofi de damă, purtaţi parcă de o Cenuşăreasă. Cui au aparţinut? „Gheorghe Ene Filipescu, tatăl Corneliei Pillat, a fost cizmar. Această pereche de încălţări, din 1929, a luat o medalie de aur la Londra, la o expoziţie internaţională”.

Apartamentul Minuleştilor

Cel de-al doilea apartament-muzeu are cinci camere. Locatarii: Ion, Claudia şi Mioara Minulescu (soţia şi fiica) au adunat o colecţie de suflet. În vestibul, pe uşa îngălbenită de vreme este agăţată prima plăcuţă de vizitare. S-ar putea spune că cei doi scriitori s-au întrecut în colecţii de tablouri. Minulescu a adunat mai multe. Semnăturile de pe pereţi nu mai au nevoie de prezentare: Alexandru Ciucurencu, Margareta Sterian, Iosif Iser, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Cecilia Cuţescu Stork, Victor Brauner, Oscar Han şi Claudia Millian.

Info

Cele două muzee memorialistice au fost înfiinţate în 1992.

Program de vizitare: Marţi-Duminică; Luni – închis. Iarna (1 noiembrie – 28 februarie): 9:00-17:00; Vara (1 martie – 31 octombrie): 9:00-18:00.

Bilet de intrare: 4 lei – adulți; 2 lei - elevi, studenți, pensionari; Pliante – 2 lei, filmări 20 lei/ oră

Acces:  cu metroul până la staţia Eroilor; cu troleibuzele 61, 69, 90, 91 şi cu autobuzul 336 până la staţia Facultatea de Medicină.

Adresa: Muzeele Memoriale „Liviu şi Fanny Rebreanu”, „Ion Minulescu-Claudia Millan”, Bulevardul Prof. Dr. Gheorghe Marinescu 19, 021.317.90.41, www.mnlr.ro