[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 4/09/2012

Intrarea Orient Express-ului în Gara de Nord

Intrarea Orient Express-ului în Gara de Nord

„Lux, calm și voluptate”, acestea ar fi cuvintele potrivite pentru cel mai vestit tren (de plăcere). Ieri a garat și a plecat din nou în (din) Gara de Nord București.

Călători de prin toate colțurile lumii au plătit un bilet de 7000 de euro pentru un voiaj de aristocrat. „Venice Simplon Orient Express”, firma care deține celebrul tren, organizează în fiecare an, începând din 2000, călătoria cu acest tren special, pe ruta: Paris - Viena - Budapesta - Sinaia - București - Varna - Istanbul - București - Sinaia - Budapesta - Viena - Veneția.

În bucătăria de o stea Michelin a trenului meniurile, 40 la număr, oferă somon fume, caviar, înghețată, homar în sos de whiskey, trufele și tortul de ciocolată. În fiecare zi meniurile se schimbă. „Cartea de vinuri” prezintă o selecție de vinuri albe, roze, din Franța și din Italia. Vinurile din regiunile Bordeaux, Rhone, Umbria, Lazio sau Toscana au prețuri între 40 și 575 de euro pentru o sticlă.

O dată pe an, în septembrie, trenul ajunge și în România. Oprește și la Sinaia, pentru ca turiștii să poată vizita la Peleș.

Astăzi, la ora 9.00, trenul a plecat către Istanbul și se va întoarce din orașul numit în antichitate Byzantion la 8 septembrie.

Trenul îşi va relua călătoria spre Budapesta la 9 septembrie, la ora 10.50 din Bucureşti Nord, având o oprire turistică de aproximativ cinci ore în Sinaia, se arată în comunicatul de presă emis de CFR Călători.

Orient Express a pornit în prima călătorie în octombrie 1883, cu  locomotivă cu aburi. Atunci a plecat de la Paris, a traversat Alpii, a trecut prin Budapesta și București și s-a oprit la Constantinopol.

În anii ’30 au însemnat perioada de glorie a acestui tren. Agatha Christie, un pasager regulat al trenului, a localizat aici povestea din romanul de succes „Crima din Orient Express”. Odată, însăși scriitoarea a fost nevoită să petreacă 24 de ore în tren din cauza unor inundații. 

Celebritățile au fost deseori filmate în vagoanele luxoase, cel mai des actorul al cărui nume este sinonim cu al celebrului Hercule Poirot.