[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Stela Nadoleanu publicat la: 30/11/2011

Vremea librarilor. În vizită la librăria Bastilia şi la Cărtureştiul din AFI Palace

Vremea librarilor. În vizită la librăria Bastilia şi la Cărtureştiul din AFI Palace

În epoca iPad-ului, cărțile nu sunt lasate să doarmă pe rafturi. Se deschid noi librării în oraș. Iar poveștile scrise devin pretext cultural pentru evenimente.

Librăria Bastilia

În anul 1906 diplomatul Nicolae Pe­trașcu cerea primăriei apro­barea pentru a participa la o licitație pentru loturile din Piața Romană. Avea să obțină nu doar dreptul de a participa, ci și o „reducere”, datorită destinației culturale pe care urma să o aibă imobilul, o clădire construită după planurile și sub îndrumarea arhitectului Ion Mincu. Motivul? „Pentru că un salon în care să se facă lecturi literare şi muzică lipseşte azi cu desăvârşire Capitalei”.

La numărul 5 în Piața Romană găsiți astăzi carte și cultură la toate nivelurile. Librăria Bastilia - Librarium, lansată la sfârșitul lunii noiembrie, propune o rețetă culturală proaspătă. În saloanele de la parterul clădirii veți găsi rafturi cu beletristică și carte pentru copii, pre­cum și o cameră destinată proiecțiilor de film. Atenție la trepte! În timp ce urcați către nivelul superior pășiți, de fapt, pe tomuri.

Titlurile scrise pe cotor vă pof­tesc și mai sus, în lumea cărților.  Etajul întâi este destinat thrillerelor și cărților pentru tineri, științelor socio-umane și cărților practice. O „dâră” de versuri urcă, treaptă cu treaptă, și mai sus, către al 9-lea cer. Nici vorbă de exagerare! Citiți nu doar versurile, ci și îndemnurile caricaturale –, acesta este drumul către „în/alta societate”. Dincolo de metafora în care au ales librarii de la Bastilia să învăluie mansarda, acest spațiu este unul inspirațional.

Caricaturile semnate de Ion Barbu împodobesc pereții, arca­dele, alveolele și firidele ultimului etaj. Ilustrațiile mustesc nu doar de-atâta umor, ci și de nume­roase trimiteri lite­rare. Poți petrece ore întregi în „al 9-lea cer”. E loc pentru citit. E şi o afume­rie pentru vicioşi. Iar caricaturile de pe pereți constituie o întreagă expoziție.

Nu rataţi The Dream Team şi nici imaginea lui Mihai Eminescu cu toate numerele pe tricou! Desigur că e rost de cafea și vin. Și mai ales de Porc cu piper. În chicineta din mansardă, literații, invitații lui Matei Martin, vor găti lunea rețete din cărțile de beletristică. Pe 5 decembrie, la prima seară literaro-culinară, participă Antoaneta Ralian și Radu Paraschivescu. Se gătește porc cu piper, se citește din Alice în Țara Minunilor.

Pe 10 decembrie e „Seara tricourilor lungi” – lansarea și prezentarea tricourilor semnate Ion Barbu, în prezența autorului. O să tot urcăm în al 9-lea cer luna aceasta. Se mai anunță și alte evenimente.


Bastilia-Librarium,

Piața Romană 5; 021.315.43.14.
Program: L-S: 10:00-22:00;

D: 12:00-20:00.

 

Cărturești în AFI Palace

Cărtureștiul a aniversat 11 ani. De numele său se leagă începuturile unei adevărate tendințe în breasla librarilor, fiind primul loc cu „carte, ceai, muzică, dichis”. Un nou Cărturești și-a deschis porțile luna trecută în AFI Palace Cotroceni: același concept regândit pentru un alt spațiu.

Noua librărie se diferențiază de celelalte „surate” prin particularitățile de design. Dacă-i treci pragul, recunoști marca, însă  te poți lesne imagina într-o sufragerie plină cu cărți și obiecte-cadou, un „living” cu tavane joase și multe spații de citit.

Designul noului sediu al Cărtureștilor este atent realizat, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Librăria reunește o ceainărie, un spațiu ge­neros de joacă pentru cei mici și locuri de popas cultural pentru cei mari. În vitrină, cărțile stau alături de alte obiecte. Și spun, împreună, povești.

 

Cărturești AFI
Bd. Vasile Milea 4 (AFI Palace Cotroceni);
0734.554.426;
Program: Dum-Joi: 10:00 – 22:00; Vin - Sâm: 10:00 - 23:30