[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 2/04/2012

Jorge Edwards: "Prefer să continui să scriu"

Jorge Edwards:

Unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă spaniolă, chilianul Jorge Edwards este așteptat la București pe 5 aprilie, la lansarea romanului Originea lumii (Editura Art).

Deși foarte prins cu manifestările care i s-au dedicat la Santiago, cu ocazia împlinirii a 80 de ani, Edwards a acordat un scurt interviu revistei BeWhere!

 

Diplomația este îndeobște considerată o artă a discreției, a limbajului ambiguu. Cum v-ați găsit libertatea necesară pentru a scrie ficțiune?

Am fost diplomat de carieră mulți ani din viață, cu multe întreruperi, și am scris primele mele cărți de ficțiune. Cărțile au atras cititori, destul de mulți cititori pentru vremea aceea, dar în Administrația Chiliană nu s-a sinchisit nimeni. Am urmat cu voioșie vorbele lui Paul Valéry: „Le poète se réfugie dans les failles de l’Administration”. Acum, când reputația mea de scriitor de ficțiune și non-ficțiune e mai consolidată și m-am pensionat după lungi decenii de diplomație profesionistă, președintele țării mele mi-a cerut să fiu ambasadorul Republicii Chile în Franța. Nu mi-a pretins să încetez a mai fi scriitor și nici nu e deloc intenția mea să fac acest lucru. Dacă apare vreo contradicție, prefer să continui să scriu. Pe de altă parte, în Chile există o tradiție a scriitorilor care lucrează în diplomație. Încă de pe vremea lui Alberto Blest Gana, în secolul al XIX-lea, care a fost ambasador la Paris și fondator al romanului chilian, până la perioade mai recente, la Pablo Neruda și Gabriela Mistral. Faptul că diplomația este catalogată încă drept artă a discreției mi se pare puțin demodat și plictisitor.

 

Originea lumii dezvăluie un Paris alternativ, locuit și marcat de intelectuali latino-americani. Mai funcționează mitologia Parisului?

Romanele se petrec de obicei în locuri alternative. Uneori, în locuri care nu există. Parisul din Originea lumii este inventat de mine. E făcut din câteva amintiri, câteva fantezii și unul sau două coșmaruri.

 

Personajele dvs. se gândesc mereu la trecutul lor comunist, la Stalin și la Castro și la povestea lor de iubire cu Uniunea Sovietică. Unde s-a dus toată acea energie? Credeți că e probabil să apară o nouă mișcare care să susțină idealuri comuniste?

Cred că toate astea au dispărut și sper să nu se întoarcă.



Llosa despre Edwards

llosa_edwards.jpg

Laureatul Nobel pentru Literatură Mario Vargas Llosa i-a adus un omagiu lui Jorge Edwards, la Centro de Estudios Públicos (CEP) din Santiago de Chile, cu ocazia unui seminar cu tema „Edwards la 80 de ani” (pe 16 martie). „Jorge este un scriitor magnific, care a resuscitat un gen cvasi-dispărut, acela al cronicii, genul memorialist. A creat un stil în care ficțiunea se confundă cu memoria și cu investigația istorică” a declarat Llosa, într-un discurs intitulat „Jorge Edwards, martor al timpului său”.Prietenia dintre cei doi scriitori a început în 1962, când Edwards se afla în misiune diplomatică la Paris și l-a cunoscut pe Llosa, aflat atunci la începuturile carierei sale literare.

 

Citeşte cronica cărţii Originea Lumii de Jorge Edwards