[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Stela Nadoleanu publicat la: 26/01/2015
Jiří Šitler: „ Pentru mine, libertatea este ceva foarte important”
Jiří Šitler, fostul Ambasador al Republicii Cehe la București


Jiří Šitler: „ Pentru mine, libertatea este ceva foarte important”

Excelența Sa Jiří Šitler, fostul Ambasador al Republicii Cehe, tocmai și-a încheiat mandatul în România. Diplomat de carieră, fost consilier al lui Václav Havel, a fost o prezență constantă la evenimentele culturale cehești. L-am rugat să ne dezvăluie câteva din gândurile cu care părăsește România.

Care era imaginea dvs. despre România înainte de a veni la București și care este imaginea despre țara noastră acum?

Am vizitat munții României și litoralul (unde am văzut prima oară marea) mai întâi în anii 80, ca student, și mi-a plăcut foarte mult șederea aici, deși am fost uluit de nivelul de represiune al regimului Ceaușescu. În 1994, am vizitat Bucureștiul pentru a pregăti o vizită a președintelui Václav Havel. Între 1994 și 2010, când mi-am început mandatul, țara s-a schimbat foarte mult, și evident în bine. Eram însă destul de bine pregătit pentru asta – câțiva dintre prietenii mei apropiați au vizitat în mod regulat România și mă puseseră la curent cu schimbările. Dar acum am mulțt prieteni personali români, și nu trebuie să mă mai bazez pe intermediari, iar aceasta este o schimbare importantă.

Cum s-a schimbat Bucureștiul în ultimii 4 ani (din perspectiva culturală, socială, arhitectonică etc.)?

Ambasada noastră se află în Centrul Vechi, iar schimbările în această parte a orașului sunt uimitoare. În fiecare lună se repară noi străzi, se renovează fațade, se deschid restaurante. Unii se plâng că Centrul Vechi își pierde din farmec cu aceste renovări, dar eu nu sunt de acord – nu sunt un admirator al clădirilor care stau să se dărâme. Cred că este o evoluție pozitivă. Este adevărat că în ultimul an unele baruri originale și interesante s-au închis din nou și au fost înlocuite cu localuri fără suflet, zgomotoase, pline de fum și uneori chiar murdare. Din punct de vedere cultural și social, mă bucur să văd o societate civilă mai încrezătoare în sine – întotdeauna am fost recunoscător pentru interesul acordat de tinerii români educați evenimentelor noastre.

Care este locul, care sunt locurile de la noi din țară care vi s-au lipit de suflet? Unde ați dori să vă reîntoarceți aici? De ce?

Îmi place să fac drumeții la munte vara, iar munții României sunt magnifici. Mă voi întoarce aici, cu siguranță.

Cum ați descrie, în câteva cuvinte, mandatul/șederea dvs. în România? 

Nu a fost doar muncă, ci și distracție.

Dacă s-ar prelungi mandatul dvs. cu încă un an, care ar fi lucrurile pe care nu ați apucat să le faceți și v-ați dori să le realizați?

Mai multe drumeții la munte.

Acum, la sfârșitul madatului dvs. aici, vă dorim o bună continuare a carierei dvs. diplomatice. Vă rugăm spuneți-ne ce le doriți românilor, României.

Vă mulțumesc. Le doresc românilor securitate în această vecinătate europeană uneori tumultuoasă, prosperitate și, mai mult de toate, libertate, un spirit cetățenesc încrezător. Sper să nu luați asta ca pe un slogan. Pentru mine, libertatea este ceva foarte important.