[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Igor Mocanu publicat la: 9/12/2011
Expoziţie:

Expoziţie: "SilenceKILLS - discrimination ro files 2011"

Discriminarea este, fără îndo­ială, cea mai ciudată problemă socială pe care au cunoscut-o vreodată comunitățile omenești.

S-au apropiat de ea, în speranța unor explicații și a unor soluționări, istoricii, antropologii, asistenții sociali, documentariștii, mass-media, statisticienii, în fine, artiștii.

Apar cărți după cărți, filme după filme, expoziții după expoziții, ba chiar pavilioane întregi pe la bienalele internaționale de artă sunt alocate minorităților etnice, religioase ori sexuale, și, cu toate acestea, s-ar spune că soluția problemei discriminării rămâne de ordin meta­fizic.

Întrucât, da­că pentru celelalte probleme sociale putem da vina, putem găsi țapul ispășitor într-un fenomen meteorologic, în politică, în capitalism sau alte sperietori postcomuniste, când vine vorba de discriminare, nu știm cine este de vină și, de aici, nici soluțiile nu apar. Acesta este și obiectivul proiectului artistic SilenceKILLS – discrimination/ro/files/2011, declarat explicit, de a găsi o soluție la problema discriminării în România.

Și cum reușesc ei treaba asta? Prin cercetare. Expoziția curatoriată de Simona Vilău și Valentina Iancu întrunește lucrări, proiecte, demersuri artistice cu o pronunțată dimensiune de documentare, cum este seria de fotografii a Mălinei Ionescu, 095 Sportsman Girl, iar atunci când sunt ceva mai metaforice, lucrările / artiștii operează cu simboluri sociale, desprinse din realitatea imediată, cum sunt lebedele negre din lucrarea Suzanei Dan sau desenele de un conceptualism dejucat ale lui Paul Hitter.

Soluția identificată de aceștia poate suna cam așa: după cercetare, educație și cunoaștere. Altfel spus, aceasta este soluția la problema discriminării – educația, cunoașterea Celuilalt. Căci după ce îl cunoști pe Celălalt, adică socialul, comunitatea, nu va mai trebui să accepți, pentru că te vei fi fiind integrat deja. Și Celălalt la fel. Problema discriminării este, înainte de orice, o problemă de identitate, a fiecăruia în parte și a comunității în general.  


"SilenceKILLS - discrimination/ro/files/2011"
9 noiembrie - 4 decembrie 2011 
Galeria Art Yourself, Nicolae Ionescu 11