[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 3/11/2011

Expoziţie: "Numitorul comun: moartea"

Expoziţie:

Sunt din ce în ce mai rare expoziţiile-document din câmpul cultural bucu­reștean. "Nu­mitorul comun – Moartea" este rezultatul unui efort de cercetare a trecutului recent, ce a luat nașterea la iniția­tiva lui Marius Oprea.

Artistic și teoretic, rezultatul se conturează într-o cavalcadă de fotografii de familie sau de Securitate, înregistrări video din timpul deshumărilor, interviuri cu cei care au cunoscut cele 22 de victime identificate până în prezent, în gropi individuale sau comune.

 

Expoziția revine acum pentru a doua oară la București, în cadrul Muzeului Țăranului Român, după ce a făcut înconjurul țării și al străinătății, iar subiectul este cu atât mai actual, cu cât se discută tot mai des despre înființarea unui Mu­zeu Național al Dictaturii Comu­niste, inițiativă intens discutată în ultima vreme.

 

Spre deosebire de ceea ce se prefigurează a fi MNDC și prin comparație cu memorialul de la Sighetul Marmației, expoziția girată de Marius Oprea nu judecă sau condamnă, dar nici nu comemorează, miza ei este aceea a cercetării științifice, cu instrumentele arheologiei, abil in­ter­conectate cu cele ale filmului documentar. În lumina ei, trecutul recent nu este nici alb, nici negru, este pur și simplu trecut, care acum devine cunoscut.

 

Expoziţie: "Numitorul comun: moartea"

21.10 – 6.11, Sala Foaier, MȚR, Kiseleff 3,

Organizator: Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului